Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Πρώτιστο καθήκον η πάλη για περιβάλλον και ειρήνη

Ο Σπύρος Χαλβατζής παρουσίασε τις βασικές θέσεις του Κόμματος για το Περιβάλλον σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν τέσσερις οικολογικές οργανώσεις

«Η άποψη του ΚΚΕ είναι ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα σε παγκόσμιο, σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο, δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεχνικών γνώσεων ή υποκειμενικής ανικανότητας. Αντίθετα, αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων, αρκετά επεξεργασμένων πολιτικών, που ως κοινό παρονομαστή έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις άλλες τομεακές πολιτικές».

Αυτό επισήμανε χτες στην εισαγωγική του ομιλία ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις βασικές θέσεις του Κόμματος για το Περιβάλλον. Τη συνέντευξη Τύπου διοργάνωσαν τέσσερις οικολογικές οργανώσεις (Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία - WWF), οι οποίες είχαν θέσει μια σειρά από κοινά ερωτήματα σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Κατά τη χτεσινή εκδήλωση, τις θέσεις των άλλων κομμάτων ανέπτυξαν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Στ. Καμπέλης, ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Τρυφωνίδης και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

«Η καταλήστευση των φυσικών πόρων του πλανήτη, η καταστροφή των υποτροπικών δασών, η υπερπαραγωγή αερίων "θερμοκηπίου" και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων, η νέα μάστιγα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, η τσιμεντοποίηση, μιλώντας για τα αστικά κέντρα της χώρας μας, και των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει, η συστηματική οικοπεδοποίηση των δασών, η συνεχής συσσώρευση πυρηνικών, τοξικών και αστικών αποβλήτων, η κυριαρχία στην καθημερινή μας ζωή των ΙΧ αυτοκινήτων, αυτές οι πληγές - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - και πολλές άλλες ακόμη επικίνδυνες πολιτικές δεν προέκυψαν από κάποια λάθη ή παραλείψεις στην εφαρμογή κάποιων πολιτικών αποφάσεων. Αντίθετα, αποτελούν την πεμπτουσία αυτών των πολιτικών που με συνέχεια και συνέπεια χαράσσουν και εφαρμόζουν οι πολιτικοί εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου, είτε αυτοί λέγονται Διεθνείς Οργανισμοί, είτε κυβερνήσεις και συναινετικές αντιπολιτεύσεις, είτε, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, Τοπικές Αυτοδιοικήσεις».

«Βασική επίσης προγραμματική θέση του ΚΚΕ και στον τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος - υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής - είναι η ενεργητική διεκδίκηση του πρώτιστου αγαθού της ειρήνης. Χωρίς ειρήνη, ούτε προστασία, ούτε βελτίωση του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος μπορεί να υπάρξει. Αντίθετα, πέρα από τον άμεσο αφανισμό ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή οικοσυστημάτων, η χρησιμοποίηση των "εξελιγμένων" οπλικών συστημάτων, όπως απέδειξαν οι μεγάλης κλίμακας αμερικανο-ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στον Κόλπο, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και ξανά στο Ιράκ, προκαλούν και σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Ο αγώνας, λοιπόν, για ειρήνη δεν έχει όρια. Δεν πρέπει να έχει όρια».

Παραθέτουμε ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσε το ΚΚΕ στις ερωτήσεις των οικολογικών οργανώσεων.

  • Για τα δάση: Θεωρούμε ύψιστη την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και για την προάσπιση της δημόσιας γης. Επισημαίνουμε ότι ο Ν. 998/74 καθόλου δεν εγγυάται τα παραπάνω. Απαιτείται πολύ περισσότερο τώρα, μετά την τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ένας νόμος που θα προστατεύει με σαφήνεια και αυστηρότητα δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσια γη
  • Για τις προστατευόμενες περιοχές και τη βιοποικιλότητα: Θεωρούμε ότι σημαντική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση και προστασία των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης εντός του 2004, που θα τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του δημοσίου και θα υλοποιείται από φορείς με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα
  • Για τη χωροταξία: Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού σε κάθε περιοχή. Η προώθηση και εφαρμογή του μπορεί να βάλει κάποια τάξη. Επειδή όμως η χωροταξία είναι εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο, φοβούμαστε ότι και τα προωθούμενα σχέδια θα έχουν στο κέντρο τους ακριβώς τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η σημερινή κυρίαρχη πολιτική. Απαιτείται Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο, στο οποίο θα απεικονίζεται η κατεύθυνση για μια ανάπτυξη που θα απαντά θετικά για τους εργαζόμενους στα ερωτήματα ποιος σχεδιάζει, ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από τα αποτελέσματά της
  • Για την περιβαλλοντική φορολογία: Το ΚΚΕ διαφωνεί με τη λογική της επιβολής περιβαλλοντικής φορολογίας των δραστηριοτήτων «ανάλογα με την επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον». Μέχρι τώρα η «ιερή αρχή» της ΕΕ, «ο ρυπαίνων πληρώνει», κατέληξε από μία πλευρά να αποτελεί το άλλοθι για μια απαράδεκτη «ελαστικοποίηση» των απαιτήσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έναντι του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη να μετατρέπεται, στην πράξη, ως «ο ρυπαίνων πληρώνεται και ο ρυπαινόμενος πληρώνει».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κοινωνική ιδιοκτησία των φυσικών πόρων είναι η μόνη απάντηση στην καταστροφή του περιβάλλοντος(2014-06-05 00:00:00.0)
Περίσσεψε η υποκρισία των υπευθύνων της καταστροφής(2008-06-06 00:00:00.0)
Απαιτείται σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα(2004-06-08 00:00:00.0)
Ζητήματα για την Προστασία του Περιβάλλοντος(2003-06-15 00:00:00.0)
Η μαζική κινητοποίηση θα αποτρέψει την καταστροφή(2000-11-08 00:00:00.0)
Απαιτείται πολιτική σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα(1996-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ