Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΚΑΠΝΩΝ
Το παράκαναν οι καπνέμποροι!

Δίνουν, με την ανοχή της κυβέρνησης, τις πλέον εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων

Να διώξουν τους καπνοπαραγωγούς μια ώρα αρχύτερα από την καπνοκαλλιέργεια φαίνεται να επιδιώκουν οι καπνέμποροι - καπνοβιομήχανοι, με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν. Η σοδειά του 2003 αγοράζεται σε ακόμα χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια σε «βιρτζίνια», «τσεμπελόμαυρα», «Σ-79», αλλά και τα «μπέρλεϊ». Απελπιστικές είναι και οι τιμές που δίνονται σε «μυρωδάτα Αγρινίου», «μπασμάδες» και «Κατερίνης» στην Αιτωλοακαρνανία. Η κατάσταση διαμορφώνεται πολύ άσχημη για τους καπνοπαραγωγούς. Το μόνο που τους μένει είναι να αντιδράσουν δυναμικά και αγωνιστικά να σταματήσουν αυτό το κακό, που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, ως αποτέλεσμα των ολέθριων κανονισμών και των προτάσεων της ΕΕ, που αποδέχονται και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Εως την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη, είχε πουληθεί μόνο το 10% της παραγωγής του 2003, με βάση τα σχετικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η εμπορική περίοδος έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβρη και λήγει τον Απρίλη. Μετά τον Απρίλη, αν δεν πουληθούν τα καπνά, οι καπνοπαραγωγοί χάνουν το πριμ (επιδότηση) με βάση τον σχετικό κοινοτικό κανονισμό! Τα ίδια στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν πως οι τιμές που δίνονται σε όσες ποικιλίες ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες είναι από εξευτελιστικές και κάτω! Στα «βιρτζίνια», όπου γίνεται η μεγάλη σφαγή, η μέση τιμή είναι 79 λεπτά/κιλό, με κατώτερη τιμή 45 λεπτά και ανώτερη 94 λεπτά. Την περσινή εμπορική περίοδο η μέση τιμή ήταν 1 ευρώ. Οπως επίσης φαίνεται, σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα η μέση τιμή διαμορφώνεται μέχρι τώρα στα 71 λεπτά, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία στα 82 λεπτά.

Για κλάματα παραμένουν οι τιμές στα «τσεμπέλια», όπου η μέση τιμή έπεσε από 20 λεπτά στα 19 λεπτά το κιλό (40 δραχμές). Τα ίδια χάλια ισχύουν για τα «μαύρα» όπου δίνεται τιμή από 12 έως 16 λεπτά, καθώς και για τα «Σ-79», όπου οι πωλήσεις που έγιναν σε Αιτωλοακαρνανία και Ηπειρο, βγάζουν μέση τιμή 12 λεπτά το κιλό και η κατώτατη τιμή φτάνει τα 8 λεπτά! Την περσινή περίοδο η μέση τιμή για την ποικιλία αυτή στις ίδιες περιοχές ήταν 19 λεπτά. Επίσης, και στα «μπέρλεϊ» υπάρχει πτώση της τιμής: 45 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο, από 54 λεπτά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ακόμα, στα «μυρωδάτα Αγρινίου» η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 0,89 λεπτά, όταν πριν λίγα χρόνια κι αυτή η ποικιλία πωλούνταν με 450 - 500 δραχμές το κιλό. Οσο για τους «μπασμάδες» και τα «Κατερίνης», οι τιμές που δίνονται στην Αιτωλοακαρνανία είναι εντελώς «καμένες»: 0,27 και 0,25 λεπτά το κιλό, αντίστοιχα.

Πρόκειται για τις χειρότερες τιμές που έχουν δώσει ποτέ οι καπνέμποροι, οι οποίοι κατά τ' άλλα διαμαρτύρονται και πήγαν και διαδήλωσαν και στις Βρυξέλλες, για να μείνει λέει συνδεδεμένο το μεγαλύτερο μέρος του πριμ στα καπνά, γιατί... διαφορετικά θα χαθεί η καπνοκαλλιέργεια. Ομως με αυτά που κάνουν θα διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους καπνοπαραγωγούς από την παραγωγή, ενώ ούτε και κάνα δύο ποικιλίες που υποτίθεται ότι η αγορά της ΕΕ τις θεωρεί ποιοτικές δε θα «σωθούν», αν οι καπνέμποροι - καπνοβιομήχανοι δεν κατεβάσουν τις μάσκες των... καλοπληρωτών ποιοτικών καπνών και ποικιλιών. Και με τέτοια τερτίπια δε θα γλιτώσουν ούτε οι ίδιοι τα τομάρια τους, γιατί όπως φαίνεται δε χρειάζονται πλέον και πολλοί «μεσίτες» και «βοηθοί» πολυεθνικών στην επικράτεια της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ