Σάββατο 14 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΒΟΛΕΣ
ΝΒΑ σε ρόλο... Μάρσαλ

Το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ παραπαίει εδώ και μερικά χρόνια και πάει από το κακό στο χειρότερο είναι γνωστό. Αλλωστε χωριό που φαίνεται... Οι δυο ξεχωριστές Λίγκες, του ευρωπαϊκού σκέλους της παγκόσμιας συνομοσπονδίας (ΦΙΜΠΑ) και η κατά κάποιο τρόπο ομοσπονδία των ισχυρών (ΟΥΛΕΜΠ) καθώς και ο πόλεμος που διεξάγουν μεταξύ τους, έχει χωρίσει το άθλημα σε δυο μέρη στη γηραιά ήπειρο. Χωρισμός που πρακτικά σημαίνει τις διάφορες ξεχωριστές διοργανώσεις που η κάθε μια έχει για λογαριασμό της και θεωρητικά όλες τις κόντρες που αφορούν τα οικονομικά και την κυριαρχία πάνω στο άθλημα. Και όλα αυτά ενώ το ίδιο το μπάσκετ δείχνει να έχει μπει σε ένα τούνελ που η έξοδός του παραμένει άγνωστη.

Και ενώ στην από δω πλευρά του Ατλαντικού... πολεμούν, ψάχνονται, και επί της ουσίας ερίζουν για το μεγαλύτερο κέρδος χωρίς όμως κάτι να αλλάζει, τελικά απ' ό,τι φαίνεται η... σωτηρία θα δοθεί με άλλον τρόπο. Κάτι δηλαδή σαν ένα καινούριο «σχέδιο Μάρσαλ» αφού οι «καλοί της άλλης πλευράς» του Ατλαντικού που θέλησαν να σώσουν την Ευρώπη μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα θέλουν να σώσουν και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Φυσικά όμως με τον τρόπο τους και τα οφέλη τους.

Η είδηση έχει περάσει στα ψιλά προς στιγμήν, αλλά οι πληροφορίες ολοένα αυξάνονται. Το αμερικανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ, το περίφημο ΝΒΑ, ετοιμάζεται για... απόβαση στην Ευρώπη. Δηλώσεις του κορυφαίου παράγοντα του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν προφήτεψαν ότι στα τέλη της δεκαετίας θα είναι εφικτό το άνοιγμα του αμερικανικού μπάσκετ στην Ευρώπη με τη δημιουργία ανάλογης περιφέρειας.. Μάλιστα, τα τελευταία δυο χρόνια έχει συσταθεί ειδική επιτροπή με στόχο να εξετάσει τις προοπτικές να δημιουργηθεί περιφέρεια του ΝΒΑ (μάλλον με τη συμμετοχή και συγκεκριμένων ευρωπαϊκών ομάδων) στην Ευρώπη όπως έχει συμβεί και με ανάλογες επιτροπές που εξετάζουν τις περιπτώσεις του Μεξικού ή της Ασίας.

Το έδαφος στο καταστραμμένο ευρωπαϊκό μπάσκετ από τον αγώνα δρόμου που έδωσε για περισσότερο κέρδος είναι πλέον πρόσφορο για τους μάναντζερ της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Το άνοιγμα της αγοράς προς τη γηραιά ήπειρο είναι ό,τι καλύτερο για αυτούς. Και στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης» που έμαθαν από τους πολιτικούς τους και τους στρατηγούς τους είναι πλέον έτοιμοι και αυτοί να πραγματοποιήσουν τη δική τους επέμβαση με τα χειροκροτήματα κάποιων από αυτή την πλευρά.


Μ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ