Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Στο δρόμο οι μαθητές για τη δωρεάν μεταφορά

Την άμεση αντίδραση μαθητών και γονέων στην Καβάλα προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη χρηματοδότηση για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών προς τα απομακρυσμένα σχολεία της πόλης με μισθωμένα λεωφορεία της αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας. Με απόφαση του συντονιστικού των 15μελών συμβουλίων της Καβάλας, γονείς και μαθητές πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Κήπο, απαιτώντας να αποδεσμευτούν άμεσα τα κονδύλια για τη συνέχιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα της κυβέρνησης μέσα στο τρέχον σχολικό έτος να περικόψει τα χρήματα που δίνονται στις Νομαρχίες για τη μίσθωση των λεωφορείων. Με έγγραφό του προς τη Νομαρχία Καβάλας, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιούσε από το Νοέμβρη ακόμα του 2003 ότι θα διακόψει τη σχετική χρηματοδότηση, ισχυριζόμενο ότι η δωρεάν μεταφορά των μαθητών μέσα στην πόλη είναι παράνομη. Τα μισθωμένα, ωστόσο, λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, εξυπηρετούσαν μαθητές τριών σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης και δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες γραμμές του τοπικού οργανισμού αστικών συγκοινωνιών.

Υστερα από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και έδωσε παράταση στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών μέχρι τη λήξη των συμβάσεων που υπογράφηκαν στην αρχή του σχολικού έτους. Οι συμβάσεις μεταξύ της Νομαρχίας και του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών έληξαν χτες, πέντε σχεδόν μήνες πριν την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, αφού το κονδύλι που ενέκρινε η κυβέρνηση για φέτος δεν επαρκούσε για την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της χρονιάς.

Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό πλήττει και τους μαθητές που κατοικούν στα περίχωρα της Καβάλας και μεταφέρονται δωρεάν καθημερινά με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ προς τα σχολεία της πόλης. Λόγω των οφειλών προς τα ΚΤΕΛ, ο οργανισμός σκοπεύει να ζητήσει τη διακοπή των δρομολογίων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχα προβλήματα λόγω της περικοπής κονδυλίων από την πολιτεία παρατηρούνται και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ