Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Η ψαλίδα «ανοίγει» στο δικομματισμό

Κλείνει η ψαλίδα, ανοίγει η ψαλίδα... Καταιγισμός δημοσκοπήσεων για την «ψαλίδα» των δύο μεγάλων κομμάτων, από δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ολοφάνερο πως η τηλεοπτική «ψαλίδα» είναι κλειστή για τα υπόλοιπα κόμματα και μάλιστα 18 μέρες πριν από τις εκλογές.

Οι ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και η κρατική τηλεόραση, ακόμη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Εξοστρακίζουν τα μικρά κόμματα παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τη νομοθεσία. Διαθέτουν σχεδόν όλο το χρόνο τους για την προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων και από την άλλη πλευρά έχουν και το «άλλοθι» ότι τουλάχιστον το διάστημα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, καλούν εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Γιατί τους καλούν; Για να σχολιάζουν τις δημοσκοπήσεις για την «παράσταση νίκης» των δύο μεγάλων κομμάτων; Για ν' απαντούν στις «κάρτες» των δημοσκοπήσεων για το εάν η συνεργασία του Μάνου και του Ανδριανόπουλου, της Μαρίας Δαμανάκη και του Μ. Ανδρουλάκη θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ; Για τις υπουργικές θέσεις που θα καταλάβουν οι Μ. Δαμανάκη και ο Μ. Ανδρουλάκης εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει και πάλι κυβέρνηση; Για τις δημοσκοπήσεις που θέτουν ερώτημα για το εάν οι ψηφοφόροι της ΝΔ θέλουν ν' αναλάβει υπουργικά καθήκοντα ο Στέλιος Παπαθεμελής; Για το εάν μειώθηκε και πόσο η ψαλίδα των δύο μεγάλων κομμάτων; Για τις μετεγγραφές που έγιναν στα δυο μεγάλα κόμματα και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ; Σε αυτά τα τόσο σοβαρά για τον τόπο μας «προβλήματα» καλούνται να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων; Γιατί οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων χρησιμοποιούνται στην ουσία σαν διακοσμητικά στοιχεία στα πάνελ ή περιμένουν ώρες στα παράθυρα για να αρθρώσουν στο τέλος μισή λέξη; Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Γιατί αποσιωπούνται οι θέσεις των κομμάτων, τα προγράμματά τους, βάσει των οποίων θα έπρεπε να γίνεται ο διάλογος;

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και των τηλεθεατών είναι εμφανής. Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «διασταυρώνουν» καθημερινά τα ξίφη τους για ν' αναλύσουν τις κάθε είδους «ψαλίδες», σε δικομματικά στην ουσία πάνελ και σε παράθυρα που είναι ορθάνοιχτα στα δύο μεγάλα κόμματα, στα οποία συχνά πηγαινοέρχονται τα ίδια πρόσωπα. Μάλιστα για να ξεπεραστούν και ορισμένοι περιορισμοί που θέτει το ΠΔ για την παρουσίαση υποψηφίων βουλευτών, πλην των βουλευτών Επικρατείας επιστρατεύτηκαν και υπερνομάρχες και δήμαρχοι και... συγγενείς και φίλοι.

Στις δημοσκοπήσεις χτες μπήκαν και τα ντιμπέιτ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. «Πόσο μπορεί να επηρεάσουν» το εκλογικό σώμα; Ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου ή ο Κ. Καραμανλής; Αλλα κόμματα δεν υπάρχουν;

Τα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων ήδη ουσιαστικά άρχισαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς από τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη. Η πρεμιέρα τυπικά έγινε προχτές από τη ΝΕΤ και από την εκπομπή «Μετά τις ειδήσεις», με καλεσμένους τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Χρήστο Πρωτόπαππα.

Την Τρίτη 17 Φλεβάρη, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, που ας σημειωθεί είναι στη ζώνη prime time, δε φιλοξενήθηκε στα παράθυρα ούτε ένας εκπρόσωπος του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων, πλην του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τα ντιμπέιτ του δικομματισμού είχαν ως εξής: Με τίτλο «το πρώτο ντιμπέιτ στο MEGA» διασταύρωσαν τα... ξίφη τους οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων Επικρατείας Αννα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ και Μ. Εβερτ της ΝΔ. (Στη συνέχεια σειρά είχε η «Δήμητρα Παπανδρέου στο MEGA» που μιλούσε ως.. σύζυγος, όπως είπε, του Ανδρέα Παπανδρέου). ΑΝΤΕΝΝΑ: Ν. Αθανασάκης από το ΠΑΣΟΚ και Α. Λυκουρέζος από τη ΝΔ. Το επόμενο παράθυρο άνοιξε στη Μαρία Δαμανάκη του... ΠΑΣΟΚ. ALPHA: Πρώτα παράθυρα η υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και στη συνέχεια δεύτερα παράθυρα στο Θ. Ρουσόπουλο και στο Κ. Λαλιώτη. ΑΛΤΕΡ: Πρώτα παράθυρα Θ. Ρουσόπουλος και Ν. Χριστοδουλάκης και στη συνέχεια συζήτηση με τον Στέφανο Μάνο του... ΠΑΣΟΚ. Η ΝΕΤ «Μετά τις ειδήσεις» είχε προσκεκλημένους εκπροσώπους των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων.

Το prime time δικομματικό σκηνικό των ντιμπέιτ, συνεχίστηκε και στα χτεσινά κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και της ΝΕΤ. Το MEGA με τίτλο «ντιμπέιτ εφ' όλης της ύλης» φιλοξενούσε τον Μίμη Ανδρουλάκη του... ΠΑΣΟΚ και τον Προκόπη Παυλόπουλο. ΑΝΤΕΝΝΑ: «θρίλερ για την αναμέτρηση» με ανοιχτά παράθυρα στον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λομβέρδο και στον Θ. Ρουσόπουλο. ALPHA: Παράθυρα στον Χρήστο Παπουτσή και στον Μ. Εβερτ και προς το τέλος σε άλλο παράθυρο βγήκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας. Στη συνέχεια παράθυρο στη Δήμητρα Παπανδρέου. ALTER: πρώτο παράθυρο στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στη Φάνη Πάλλη Πετραλιά και δεύτερο παράθυρο στην Ελένη Κούρκουλα και στον Μ. Κεφαλογιάννη. Η ΝΕΤ στην εκπομπή «Μετά τις ειδήσεις» αφιέρωσε το χρόνο της στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο του... ΠΑΣΟΚ.

Μετά από όλα αυτά τα λόγια είναι περιττά...


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακηρύξεις στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής (2024-09-25 00:00:00.0)
Η «ψαλίδα» σε πρώτο πλάνο (2008-12-02 00:00:00.0)
Προσχέδιο νόμου για τις δημοσκοπήσεις (2007-05-18 00:00:00.0)
Σκυλοκαυγάς για τα γκάλοπ (2005-11-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ