Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκλογές σε βαρύ κλίμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ανοίγουν, σήμερα, οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στο Ιράν υπό τη σκιά της βαθιάς πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των «μεταρρυθμιστών» υποψηφίων και της πολύνεκρης τραγωδίας με την έκρηξη της αμαξοστοιχίας στο βορειοανατολικό Ιράν.

Με δύο νέες απαγορεύσεις εφημερίδων από την Εισαγγελία που ελέγχεται από τους «συντηρητικούς» που πρόσκεινται στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ολοκληρώθηκε η επεισοδιακότερη, ίσως, προεκλογική εκστρατεία στην ισλαμική δημοκρατία. Τελικά, μόνο 5.000 υποψήφιοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία «συντηρητικοί», συμμετέχουν στις σημερινές εκλογές, που μποϊκοτάρονται από όλα τα μεγάλα «μεταρρυθμιστικά» κόμματα των οποίων τα στελέχη, σωρηδόν, αποκλείστηκαν από το δικαίωμα συμμετοχής από το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης.

Κατά πολλούς αναλυτές, η συμμετοχή αναμένεται εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που θα δώσει το περιθώριο στους «μεταρρυθμιστές» να μιλήσουν για έλλειψη νομιμότητας της νέας Βουλής. Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης, η Εισαγγελία διέταξε να κλείσουν οι «μεταρρυθμιστικές» εφημερίδες «Shaqr» και «Yas-e-No» επειδή δημοσίευσαν την επιστολή που έστειλαν «μεταρρυθμιστές» βουλευτές στον Αγιατολάχ, επικρίνοντάς τον σφοδρά για «παραβιάσεις των αρχών της ισλαμικής δημοκρατίας».

Εκτός από το πολιτικό, βαρύ είναι γενικά το κλίμα στη χώρα μετά την απίστευτη τραγωδία της έκρηξης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, στην περιοχή Νεϊχασμπούρ. Στη χώρα κηρύχτηκε τριήμερο πένθος ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει, πλέον, τους 320, οι τραυματίες τους 460 και ο απολογισμός μάλλον θα αυξηθεί και άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ