Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ
«Θέμα Βύρων Ζάππας»

Στα πλαίσια της καθιερωμένης κοπής της πίτας, ο δραστήριος ΑΟ «Ζήνων» Γλυφάδας, τίμησε τον μοναδικό Ελληνα Γκραντ - Μάστερ της σκακιστικής σύνθεσης, με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Ο Βύρων Ζάππας γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε οικονομικά και άσκησε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Κύπρο και στα ΤΕΙ της Αθήνας. Στο σκάκι αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα της Κύπρου, ενώ ήταν και πρωταθλητής Κύπρου από το 1964 έως το 1966. Παράλληλα, η αγωνιστική του δραστηριότητα στη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων από το 1945, ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και το 1993 του απονέμεται από την FIDE ο τίτλος του Γκραντ - Μετρ.

Η δημιουργική του φαντασία τον βοήθησε να επινοήσει το «θέμα Βύρων Ζάππας», το οποίο συνίσταται στα εξής: Σε ένα πρόβλημα δύο κινήσεων, ένα γειτονικό τετράγωνο του μαύρου βασιλιά ελέγχεται από τρεις λευκές δυνάμεις. Τρεις πιθανές κινήσεις του λευκού (δοκιμές) δεν καταλήγουν σε ματ, γιατί ο λευκός αποσύρει τον έναν έλεγχο, ο μαύρος αμυνόμενος απενεργοποιεί τον δεύτερο έλεγχο, και τελικά, η κίνηση των λευκών που θα έκανε ματ αποσύρει και τον τρίτο έλεγχο, με αποτέλεσμα ο μαύρος βασιλιάς να δραπετεύει στο τετράγωνο αυτό!

Αυτή η απόσυρση ελέγχου συμβαίνει κυκλικά. Στη θέση του διαγράμματος, αυτού του κειμένου, βλέπουμε το περίφημο «Θέμα Β. Ζάππας», το οποίο ανέλυσε διεξοδικά, στην προαναφερόμενη εκδήλωση. Ο συνθέτης, μεταξύ άλλων, πρότεινε να αποκλειστούν οι μετακινήσεις του Ιη3, του Ιη4 και του πιονιού «ζ7» του μαύρου. Κάντε μερικές δοκιμές και φέρτε σε θέση ματ τον μαύρο σε (2) δύο κινήσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ