Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αγωνιούν, λόγω ΚΑΠ, για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας

Η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ συζήτησε τα προβλήματα των καπνοκαλλιεργητών του νομού, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους 9 συνεταιρισμών και απλούς αγρότες

Τα προβλήματα της καπνοκαλλιέργειας, με την οποία απασχολούνται περίπου 9.000 οικογένειες στο Νομό Ροδόπης, συζήτησε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους 9 συνεταιρισμών καπνοπαραγωγών του Νομού Ροδόπης και απλούς αγρότες. Στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, κάτοικοι ορεινών και ημιορεινών, μειονεκτικών περιοχών του νομού, οι καπνοπαραγωγοί έχουν μέσο όρο ποσόστωσης περίπου έναν τόνο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Νίκος Φακιρίδης γραμματέας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής, ο Παναγιώτης Ταξόπουλος μέλος της ΚΕ και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Αχμέτ Ναζμή. Επίσης, στη συνάντηση, πήραν μέρος και εκπρόσωποι των συνεταιρισμών Δοκού, Πάσσου, Λαμπρού, Δρανιάς, Μύστακα, Καλλυντηρίου, Ανω Δροσίνης, Δρύμης και Σαλμώνης.

Οι καπνοπαραγωγοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα μετά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που αποσυνδέει την επιδότηση από την παραγωγή, αλλά και την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κύρια, αλλά και της ΝΔ. Κι αυτό, γιατί οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων - με τη βοήθεια και του ΣΥΝ, που στήριξε όλες τις ΚΑΠ - κάνουν πως ενδιαφέρονται για την καπνοκαλλιέργεια, ενώ υπογράφουν και στηρίζουν όλες τις αντιαγροτικές και αντικαπνικές πολιτικές της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ:

  • Σημείωσαν πως το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας είναι σκοτεινό, εξαιτίας της αντικαπνικής πολιτικής της ΕΕ, που τη συνέδεσε, σκόπιμα, με την αντικαπνιστική εκστρατεία.
  • Τόνισαν πως πραγματικός στόχος της αντικαπνικής πολιτικής είναι η υποχώρηση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, να πουλάνε τα δικά τους καπνά.
  • Υπενθύμισαν τη σταθερή στάση του Κόμματος, στη γραμμή της υπεράσπισης της καπνοκαλλιέργειας και της διεύρυνσής της με βάση τις ανάγκες της χώρας, τις εξαγωγικές δυνατότητες, της υπεράσπισης του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών, αφού στις συγκεκριμένες περιοχές όπου καλλιεργείται ο καπνός, δεν μπορεί να καλλιεργηθεί κάποιο άλλο προϊόν, που να αποδίδει το ίδιο ή ανάλογο εισόδημα, της ανάπτυξης της οικονομίας του νομού.
  • Δεσμεύτηκαν να στηρίζουν τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντικαπνικής πολιτικής, την υπεράσπιση και αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, τη βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο.
  • Κάλεσαν σε εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, που αγωνίζεται για τη συγκρότηση λαϊκής συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, η οποία θα διεκδικήσει λαϊκή εξουσία και οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας, για τον αγροτικό τομέα, θα στηρίξει τον εθελοντικό παραγωγικό συνεταιρισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ