Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Χαίρε Σίλβιο... »

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα πάντα ανήκουν κάπου. Οι ομάδες, οι παίκτες, οι οπαδοί συγκροτούν ένα ...αθλητικό φέουδο όπου ο φεουδάρχης, είτε λέγεται πρόεδρος, είτε πολυεθνική, είτε διαχειριστής, το εκμεταλλεύεται κατά το συμφέρον του. Αυτός πουλάει, αγοράζει, διατάζει, απαιτεί. Και μάλιστα πολλές φορές στις απαιτήσεις του δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα.

Ετσι λοιπόν λειτουργώντας σαν ένας άλλος Καίσαρας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, μεγιστάνας των ΜΜΕ και ιδιοκτήτης της Μίλαν, δε δίστασε να παρέμβει στο έργο του προπονητή της ομάδας, Κάρλο Αντζελότι. Και μάλιστα δημόσια αφού τηλεφώνησε σε αθλητική εκπομπή της RAI την Κυριακή το βράδυ μετά το ντέρμπι της ομάδας του με την Ιντερ και κατηγόρησε τον προπονητή για το σύστημα που χρησιμοποίησε. Μάλιστα, επισήμανε ότι όποιος προπονητής της ομάδας το ξανακάνει, δηλαδή να εργαστεί όπως νομίζει αυτός και όχι ο μονάρχης, μπορεί κάλλιστα να υποβάλει την παραίτησή του...

Το τηλεφώνημα του Μπερλουσκόνι στην εκπομπή προκάλεσε την παρέμβαση της προέδρου της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης, η οποία τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τα αθλητικά θέματα σαν ένα μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Μέχρι δω πάντως τίποτα δεν ξενίζει. Πρόεδροι που εκτελούν και καθήκοντα προπονητή έστω και εάν όχι τόσο ανοιχτά είναι ένα κοινό μυστικό στο «φεουδαρχικό κόσμο» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η εκμετάλλευση του λαοφιλέστερου αθλήματος για εξυπηρέτηση πολιτικών και άλλων συμφερόντων είναι πλέον πιο εμφανής από ποτέ.

Εκείνο όμως που έχει σημασία ήταν η αντίδραση του προπονητή, Κάρλο Αντζελότι, ανθρώπου ο οποίος έχει τη δική του ιστορία στο ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας. Αυτός δικαιολόγησε την αντίδραση του προέδρου του τονίζοντας με υποταγή ότι ο καθένας πρέπει να λέει τη γνώμη του και το ενδιαφέρον του προέδρου έχει να κάνει με τις επιτυχίες που πρέπει να έχει η ομάδα. Ούτε λέξη για την παρέμβαση στο έργο του και βέβαια ούτε σκέψη για παραίτηση για λόγους αρχής. Τα λεφτά του Μπερλουσκόνι είναι πολλά. Τόσα που μπορούν προφανώς να αγοράζουν συνειδήσεις και αξιοπρέπεια. Η σιγουριά στον πάγκο της Μίλαν είναι μεγάλη σε σχέση με κάποια άλλη θέση κάπου αλλού. Οπότε όλα δικαιολογούνται... Μέχρι και να «θέσουμε εαυτόν» στις υπηρεσίες του ...Καίσαρα. Ισως στο μέλλον μάλιστα να τον χαιρετάμε με το γνωστό τρόπο. «Χαίρε Σίλβιο...».


Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιλαϊκή συναίνεση στα μέτρα λιτότητας (2011-11-12 00:00:00.0)
Προχωρούν οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις (2006-08-15 00:00:00.0)
Παραβρέθηκε στη δίκη του ο Μπερλουσκόνι (2003-04-19 00:00:00.0)
Ευρω-κόντρες «σείουν» την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι... (2002-01-08 00:00:00.0)
Αξιοι... άξιοι... (2001-07-24 00:00:00.0)
Εκλογή προέδρου της Γερουσίας (1996-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ