Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διά βίου εργαζόμενοι

Η μεταρρύθμιση (δηλαδή η κατεδάφιση) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης δεν απασχολεί μόνο τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τους κυβερνώντες των Ηνωμένων Πολιτειών. Φυσικά, στην ίδια κατεύθυνση, με τους ίδιους στόχους και τα ίδια μέτρα.

Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Αλαν Γκρίνσπαν, ζήτησε από το Κογκρέσο να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να κρατήσει υγιή τα προγράμματα συνταξιοδότησης και ιατρικής περίθαλψης, τονίζοντας ότι το «κλειδί» είναι ο περιορισμός των δαπανών.

Ο Γκρίνσπαν, τόνισε ότι το Κογκρέσο πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων, αυξάνοντας το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και περιορίζοντας τη «γενναιοδωρία» των μελλοντικών παροχών. Ο πρόεδρος της Federal Reserve προειδοποίησε ότι αν αυξηθεί η φορολογία για την κάλυψη των δαπανών του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας. Ο ίδιος τόνισε ότι το αμερικανικό έθνος θα βρεθεί αντιμέτωπο με δημοσιονομικές δυσχέρειες από το 2008, καθώς όσοι (και είναι μεγάλος ο αριθμός) γεννήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αρχίσουν να οδεύουν προς συνταξιοδότηση. «Αυτή η δραματική δημογραφική αλλαγή είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό τους εθνικούς μας πόρους, κάτι που δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα». Πρόσθεσε δε, ότι ακόμα και με τη λεγόμενη «φυσιολογική ηλικία συνταξιοδότησης» που αναμένεται να αυξηθεί από 65 στα 67 τις επόμενες δύο δεκαετίες, η διάρκεια ζωής των συνταξιούχων θα είναι ακόμα μεγαλύτερη επειδή έχει αυξηθεί η διάρκεια ζωής των Αμερικανών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ