Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ

«Χρυσές» δουλιές για τη γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ και τον όμιλο «Σαράντης», που συμπληρώνουν τη λίστα των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων

Κέρδη υπέρογκα, πέρα από στόχους και προβλέψεις, πραγματοποιούν μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βιώνουν την ουσιαστική περικοπή των αποδοχών τους, την υποαπασχόληση και την αφαίρεση δικαιωμάτων. Αύξηση κερδών κατά 32% κατέγραψε η βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ το 2003, και κατά 25% ο όμιλος «Σαράντης». Στην «απέναντι όχθη», πολλοί μικροί ΕΒΕ προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον με την κυβέρνηση να εξαγγέλλει τη λειτουργία του... Ταμείου Εγγυοδοσίας που προορίζεται να περιορίσει τις τραπεζικές επισφάλειες και όχι να στηρίξει τους μικρούς επιχειρηματίες.

Τα κέρδη της ΚΡΙ-ΚΡΙ ταιριάζουν με την εικόνα της σημαντικής κερδοφορίας που παρουσιάζει συνολικά ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Μια κερδοφορία που οι βιομηχανίες του κλάδου σκοπεύουν να τη σταθεροποιήσουν και να την αυξήσουν, όχι μόνο με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αλλά και με μια πολιτική εκστρατεία απόσπασης νέων, ευνοϊκότερων νομοθετικών ρυθμίσεων στη βάση των αποφάσεων της Λισαβόνας. Για το σκοπό αυτό οι βιομηχανίες τροφίμων της Ευρώπης έχουν καταρτίσει ειδικό «πρόγραμμα δράσης» για τη δημιουργία ευνοϊκού «νομοθετικού και οικονομικού περιβάλλοντος», που θα βελτιώσει και τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους.

Στη χρήση του 2003, τα καθαρά κέρδη προ φόρων, της ΚΡΙ-ΚΡΙ αυξήθηκαν κατά 32% αφού διαμορφώθηκαν στα 2,131 εκατ. ευρώ, από 1,615 εκατ. ευρώ το 2002. Αύξηση παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών κατά 27,05% σε σχέση με το 2002, κλείνοντας στα 18,125 εκατ. ευρώ. Για την ίδια χρήση, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 2,23 εκατ. ευρώ, με αύξηση 30,5%. Η εταιρία αύξησε κατά 81% τις εξαγωγές της, ιδίως στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, ενώ η κερδοφορία της οφείλεται - κατά την ίδια - και στην παράλληλη επέκταση του εμπορικού δικτύου της στην Ελλάδα.

Ομιλος «Σαράντης»

Σημαντικά σε όγκο και σε ποσοστά είναι τα αποτέλεσμα του ομίλου «Σαράντης» το 2003, με ενοποιημένες πωλήσεις 232,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 5,9% σε σχέση με το 2002. Τα ενοποιημένα κέρδη της αυξήθηκαν το 2003 κατά 25% και έφτασαν τα 15 εκατ. ευρώ, από 12 εκατ. ευρώ το 2002.

Η εταιρία αποδίδει την καλή πορεία της στη βελτίωση των πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2003, στη μεγάλη ανάπτυξη στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στη μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω συγχωνεύσεων και στην αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους από 50,3% το 2002 στο 53,5% το 2003. Η βελτίωση του περιθωρίου κέρδους εντοπίζεται και σε άλλες επιχειρήσεις («Τρία Εψιλον», ΤΖΑΜΠΟ) και σχετίζεται - μεταξύ άλλων - με την ακρίβεια, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ