Κυριακή 7 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Η αδρεναλίνη στο «κόκκινο»

Ξεκίνησε σήμερα στη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας το παγκόσμιο πρωτάθλημα με τρεις ομάδες (Φεράρι, Γουίλιαμς, Μακ Λάρεν) να διεκδικούν επί ίσοις όροις τον τίτλο

Ο Χ. Π. Μοντόγια έχει το γρηγορότερο αμάξι, τη Γουίλιαμς με το πρωτοποριακό ρύγχος

Sportidea

Ο Χ. Π. Μοντόγια έχει το γρηγορότερο αμάξι, τη Γουίλιαμς με το πρωτοποριακό ρύγχος
Σήμερα οι Ελληνες θα συρρέουν στα εκλογικά κέντρα για να καταθέσουν την ψήφο τους. Για τους φίλους της Φόρμουλα 1, η μέρα αυτή θα ξεκινήσει μετά την ανατολή του ηλίου και ο λόγος θα είναι ακριβώς η έναρξη του πρωταθλήματος του 2004 γκραν πρι στη μακρινή Αυστραλία (Μελβούρνη).

Τέρμα τα γκάζια λοιπόν και η αδρεναλίνη πλέον στο... κόκκινο. Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ομάδες και τους πιλότους που θα μας απασχολήσουν αυτή τη σεζόν:

ΦΕΡΑΡΙ. Δύσκολα κατέκτησαν τους δυο τίτλους οι «κόκκινοι» και αυτό μάλλον θα τους γίνει μάθημα στη φετινή χρονιά. Και επειδή οι Ιταλοί έχουν αποδειχθεί προνοητικοί, μάλλον έχουν πάρει τα μέτρα τους για την αντεπίθεση που σχεδιάζουν οι αντίπαλοί τους.

Οσον αφορά το αμάξι, η φετινή F2004 έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το περσινό μονοθέσιο, αν και οι άνθρωποι της Φεράρι υποστηρίζουν ότι το αυτοκίνητό τους έχει διαφοροποιηθεί σε σημαντικές λεπτομέρειες, που θα φανούν στους αγώνες.

ΟΔΗΓΟΙ:Μίκαελ Σουμάχερ -- Να διατηρήσει τα κεκτημένα θέλει ο κορυφαίος οδηγός, ώστε να κατακτήσει τον έβδομο τίτλο του. Οπως και να 'χει ξεκινά και φέτος ως το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.

Ρούμπενς Μπαρικέλο -- Ο Βραζιλιάνος πιστεύει ότι ήρθε η ώρα του. Φέτος η «σκουντερία» θα περιορίσει το «Ρουμπίνιο» μόνο αν σταματήσει την καριέρα του ο Σουμάχερ.

Μ. Σουμάχερ και Μπαρικέλο το ισχυρό δίδυμο της Φεράρι

Sportidea

Μ. Σουμάχερ και Μπαρικέλο το ισχυρό δίδυμο της Φεράρι
ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ BMW. Επτά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα σε κατασκευαστές και οδηγούς είναι πολλά για μια ομάδα τέτοιου βεληνεκούς. Από το 1997 (Ζακ Βιλνέβ) έχει να επιστρέψει στην κορυφή. Φέτος το βρετανικό μονοθέσιο με τη γερμανική τεχνολογία είναι το πιο γρήγορο. Η FW26 που παρουσιάστηκε στις 5 Γενάρη δείχνει δυνατή και αναμφίβολα είναι από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο.

ΟΔΗΓΟΙ:Χουάν Πάμπλο Μοντόγια -- Ο Κολομβιανός διανύει την τελευταία σεζόν στη Γουίλιαμς, αφού από το 2005 θα τρέχει με τα χρώματα της Μακ Λάρεν. Πέρσι παρουσιάστηκε πιο ώριμος και για πρώτη φορά διεκδίκησε το πρωτάθλημα. Το θέμα είναι πόσο συγκεντρωμένος θα είναι αυτή τη σεζόν.

Ραλφ Σουμάχερ -- Ανήκει στην ελίτ των πιλότων, αλλά δε δείχνει την «πάστα» του πρωταθλητή. Προτέρημά του ότι σπάνια εγκαταλείπει, αλλά και δύσκολα τερματίζει πρώτος. Στα αρνητικά, η όχι καλή του σχέση με το αφεντικό της εταιρίας, Φρανκ Γουίλιαμς.

ΜΑΚ ΛΑΡΕΝ ΜΕΡΤΣΕΝΤΕΣ. Με στόχο να επιστρέψει στην κορυφή η νέα Μακ Λάρεν ΜΡ4-19 δείχνει ότι μπορεί να το καταφέρει. Το φετινό μονοθέσιο που πέρσι δεν έπεισε στις δοκιμές, φέτος έχει «σπάσει» τα χρονόμετρα στο δοκιμαστικά. Αραγε το ίδιο θα συμβεί και στους επίσημους αγώνες;

ΟΔΗΓΟΙ:Κίμι Ραϊκόνεν -- Ο νεαρός αποδεικνύεται άξιος διάδοχος του Μίκα Χάκινεν. Ολη η ομάδα είναι «στημένη« επάνω του. Από του χρόνου μάλιστα που θα έχει ομόσταυλό του τον Μοντόγια και ήδη πολλοί ονειρεύονται μια αναβίωση του διδύμου Σένα - Προστ.

Βλέπει τίτλο ο Κίμι Ραϊκόνεν με τη νέα Μακ Λάρεν

Sportidea

Βλέπει τίτλο ο Κίμι Ραϊκόνεν με τη νέα Μακ Λάρεν
Ντέιβιντ Κούλθαρντ -- Ποτέ δε γέμισε το... μάτι ο Σκοτσέζος ότι μπορεί να γίνει πρωταθλητής. Αν και συμπλήρωσε εννιά χρόνια στην ομάδα, δεν κατάφερε κάτι συγκλονιστικό. Ετσι στην τελευταία του χρονιά σ' αυτή θα προσπαθήσει να βοηθήσει στη συγκομιδή βαθμών.

ΡΕΝΟ. Από φτωχός συγγενής η Ρενό έκανε μεγάλα βήματα προόδου τα δυο τελευταία χρόνια και με αρκετό κόπο κατάφερε να προσεγγίσει τις τρεις κορυφαίες ομάδες και σε ορισμένους αγώνες να τις ξεπεράσει. Η RS24 είναι και φέτος ένα αμιγώς γαλλικό μονοθέσιο. Οι μηχανικοί της Ρενό δούλεψαν σκληρά στη βελτίωση της αξιοπιστίας του αυτοκινήτου. Πολλές ώρες καταναλώθηκαν επίσης και στη βελτίωση της δυναμικής.

ΟΔΗΓΟΙ:Φερνάρντο Αλόνσο -- Είναι αναμφίβολα το νέο μεγάλο αστέρι του πρωταθλήματος. Εξέπληξε ευχάριστα πέρσι και κατάφερε να γίνει ο νεαρότερος (22 ετών) πιλότος στην ιστορία που κέρδισε γκραν πρι. Φέτος αναμένεται ακόμη πιο δυνατός, έχοντας πια τρεις σεζόν στην πλάτη του, αλλά και ένα βελτιωμένο μονοθέσιο.

Γιάρνο Τρούλι -- Κάθε χρόνο παρουσιάζεται καλύτερος και πέρσι για πρώτη φορά ήταν ανταγωνιστικός. Λιγότερο προικισμένος από τον Αλόνσο, αρκετά γρήγορος, είναι ικανός να χαρίσει πολύτιμους πόντους στην ομάδα του.

BAR HONDA. Στον έκτο χρόνο της στη Φόρμουλα 1 μπαίνει φέτος η αγγλική ομάδα, η οποία δε θα έχει στο ρόστερ της τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 1997 Ζακ Βιλνέβ. Κρίθηκε ακατάλληλος και οικονομικά ασύμφορος. Σχετικά με το μονοθέσιο της Χόντα οι αλλαγές δεν αναμένονται να είναι θεαματικές.

Ανερχόμενο αστέρι ο Αλόνσο στο τιμόνι της Ρενό

Sportidea

Ανερχόμενο αστέρι ο Αλόνσο στο τιμόνι της Ρενό
ΟΔΗΓΟΙ:Τζένσον Μπάτον -- Θετικές εντυπώσεις άφησε η περσινή παρουσία του στην ομάδα, καθώς ο Αγγλος αποδείχτηκε πιο αποδοτικός από τον Βιλνέβ. Στόχος του 24χρονου είναι να ανέβει στο πόντιουμ.

Τακούμα Σάτο -- Από δοκιμαστής ο Σάτο... προβιβάστηκε σε κανονικό οδηγό. Μάλιστα στον τελευταίο αγώνα της Σουζούκα ήταν έκτος. Πάντως με την Τζόρνταν πριν δυο χρόνια δεν τα πήγε καλά.

ΖΑΟΥΜΠΕΡ. Από τέταρτη δύναμη τα τελευταία χρόνια η Ζάουμπερ πέρσι έκανε βήματα προς τα πίσω. Δεν προβλέπεται πάντως να κάνει κάτι το ιδιαίτερο, άσχετα αν οι Ελβετοί υποστηρίζονται από κινητήρες Φεράρι.

ΟΔΗΓΟΙ:Τζιανκάρλο Φιζικέλα -- Από τους αξιόλογους πιλότους του πρωταθλήματος που όμως δεν έχει βρει στέγη σε μεγάλη ομάδα. Αποτελεί όμως πάντα μια αξιόπιστη λύση για τους μικρομεσαίους. Πέρσι πανηγύρισε την πρώτη του νίκη, με τα χρώματα της Τζόρνταν, σε ένα επεισοδιακό αγώνα στο Ιντερλάγκος.

Φελίπε Μάσα -- Επιστρέφει στη δράση και πάλι με τη Ζάουμπερ έχοντας την πείρα των δοκιμών επί ένα χρόνο με τη Φεράρι. Γρήγορος οδηγός, όχι όμως «ώριμος».

ΤΖΑΓΚΟΥΑΡ. Η διατήρηση της 7ης θέσης είναι ο στόχος της ομάδας. Το αμάξι θα έχει κιβώτιο επτά ταχυτήτων και θα φέρει τον κωδικό R5. Ο κινητήρας προμηθεύεται από τη Φορντ Κόσγουορθ.

ΟΔΗΓΟΙ:Μαρκ Γουέμπερ -- Αν ο Αυστραλός επαναλάβει την εξαιρετική του πορεία (17 βαθμούς συγκομιδή πέρσι με μέτριο μονοθέσιο) τότε θα πρέπει να ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφού ανήκει στη Ρενό.

Κρίστιαν Κλιν -- Ενας εντελώς άγνωστός οδηγός είναι ο Αυστριακός που είχε καλή θητεία στα καρτ. Ο χρόνος θα δείξει...

ΤΟΓΙΟΤΑ. Η νεότερη ομάδα του πρωταθλήματος καλείται να αποδείξει ότι δίκαια θεωρείται η ανερχόμενη δύναμη. Υστερα από δυο χρόνια προσαρμογής υπήρξε η πλήρης αλλαγή στο μονοθέσιο TF104 με έμφαση στην αεροδυναμική.

ΟΔΗΓΟΙ:Ολιβιέ Πανίς -- Ο γηραιότερος οδηγός (38 ετών) του πρωταθλήματος διανύει την τελευταία σεζόν στην καριέρα του και θέλει μια καλή πορεία. Πάντως έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην εξέλιξη του μονοθέσιου.

Κριστιάνο Ντα Μάτα -- Ανερχόμενο αστέρι ο Βραζιλιάνος σίγουρα μπορεί αυτή τη χρονιά να είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Οδηγεί ριψοκίνδυνα. Είναι άλλωστε φαν του αείμνηστου Αϊρτον Σένα.

ΤΖΟΡΝΤΑΝ. Η οικονομική κατάσταση της ομάδας πάει από το κακό στο χειρότερο και το αφεντικό Εντι Τζόρνταν επιμένει στην πολιτική λιτότητας. Ο κινητήρας είναι Κόσγουορθ (ίδιος με της Τζάγκουαρ), ενώ από εκεί και πέρα καμία διαφορά από το αμάξωμα της περσινής EJ14.

ΟΔΗΓΟΙ:Νικ Χάινφελντ -- Δεν είχε την εξέλιξη ο Γερμανός, που όλοι περίμεναν. Η Τζόρνταν που πάντα ψάχνει για καλούς και φθηνούς οδηγούς, υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο συνεργασίας και τον έχρισε πρώτο οδηγό.

Τζόρτζιο Παντάνο -- Πριν από λίγες μέρες έγινε ο δεύτερος οδηγός για τη φετινή σεζόν. Φια τον «ρούκι» τον Ιταλό, πρωταθλητής στη Φόρμουλα 3.000 είναι τα... παράσημά του.

ΜΙΝΑΡΝΤΙ. Μια από τα ίδια για την ιταλική ομάδα, που τα τελευταία χρόνια είναι ουραγός στο πρωτάθλημα. Πάντως το γεγονός ότι συνεχίζει σε καιρούς μεγάλης οικονομικής κρίσης, είναι επιτυχία. Και ένα βαθμό να κατακτήσει, θα ισοδυναμεί με παγκόσμιο τίτλο!

ΟΔΗΓΟΙ:Τζανμαρία Μπρούνι -- Ο 23χρονος Ιταλός θεωρείται μεγάλο ταλέντο και η πρώτη παρουσία του θα είναι βαρόμετρο γι' αυτόν. Πέρσι ήταν δοκιμαστής, φέτος πήρε προαγωγή.

Ζολτ Μπαουμγκάρντερ -- Κατέχει μια από τις δυο θέσεις ο Μαγιάρος χάρη στους χορηγούς που τον συνοδεύουν από την πατρίδα του. Τίποτα το εξαιρετικό ως οδηγός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ