Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΤΕ
Επιμένει στην εφαρμογή του αντιδημοκρατικού κώδικα

Στην εφαρμογή του «Κώδικα» που επιβάλλει καθεστώς Νταχάου, καταργεί πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και νομιμοποιεί το χαφιεδισμό, επιμένει η Διοίκηση του ΟΤΕ. Την εφαρμογή του λεγόμενου Κώδικα Διοικητικής Δεοντολογίας και Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και τις θυγατρικές του, αποδεικνύουν εσωτερικά έγγραφα της επιχείρησης, ενώ εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ήδη τμηματάρχες τούς καλούν να «λάβουν γνώσιν» και να τον προσυπογράψουν.

Το κατάπτυστο αυταρχικό περιεχόμενο του Κώδικα, που φέρει την υπογραφή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Λ. Αντωνακόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΕΒ και εκλεκτού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είχε και πάλι αποκαλύψει με εκτενές δημοσίευμά του ο «Ρ» στις 22 του Φλεβάρη. Για να ακολουθήσουν δηλώσεις υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι ο Κώδικας έχει αποσυρθεί. Οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύδονται από το γεγονός ότι ένα από τα έγγραφα που παρουσιάζουμε σήμερα γνωστοποιήθηκε στο τμήμα συντήρησης μετά το πρώτο δημοσίευμα (στις 25 του Φλεβάρη) αλλά και από μαρτυρίες εργαζομένων που καταγγέλλουν ότι χτες κλήθηκαν να υπογράψουν τον Κώδικα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώδικας παραβιάζει το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του ΟΤΕ αλλά και τις στοιχειώδεις συνταγματικές ελευθερίες, αφού μεταξύ άλλων: Απαγορεύει την πολιτική δράση και τις πολιτικές συζητήσεις, το δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά, τις δηλώσεις συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών φορέων για θέματα που αφορούν την επιχείρηση και «νομιμοποιεί» το φακέλωμα των εργαζομένων. Σε περίπτωση παραβίασής του προβλέπεται ακόμα και η απόλυση ενώ επιβάλλει το χαφιεδισμό.

Μεριμνήστε για την πιστή εφαρμογή του...

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λ. Αντωνακόπουλος, με έγγραφό του (αριθμός πρωτοκόλλου 464489 και ημερομηνία 29-1-2004) προς τον τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο της «ΟΤΕ Ιντερνάσιοναλ», τους διευθύνοντες συμβούλους των θυγατρικών εταιριών και τους γενικούς διευθυντές, επισημαίνει ότι επιβάλλεται η ύπαρξη του Κώδικα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και ζητά να γίνουν οι σχετικές ενέργειες «για την εφαρμογή του και για την ενημέρωσή όλων των στελεχών και του προσωπικού δικαιοδοσίας με υπογραφή».

Σε μεταγενέστερο έγγραφο ενός από τους γενικούς διευθυντές του ΟΤΕ, του Χ. Μαλαπάνη (αριθμός πρωτοκόλλου 479477 και ημερομηνία 5-2-2004) προς τις Διευθύνσεις, Υποδιευθύνσεις και Τμήματα, ζητείται και πάλι από τα στελέχη, να μεριμνήσουν «για την ενημέρωση με υπογραφή, όλου του προσωπικού δικαιοδοσίας σας... καθώς και για την πιστή εφαρμογή των οριζομένων σε αυτό».

Τον αντεργατικό Κώδικα, ήδη έχει καταγγείλει η ΕΣΚ- ΟΤΕ με ανακοίνωσή της. Στην ανακοίνωσή της η παράταξη ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη και στελέχη της ΕΣΚ ΟΤΕ δεν πρόκειται ούτε να υπογράψουν ούτε να εφαρμόσουν τον Κώδικα και καλεί τους εργαζόμενους να πράξουν το ίδιο. Στο κάλεσμα αυτό έχει ανταποκριθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων, αναγκάζοντας ακόμα και τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ηγεσία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ) να πάρει θέσει ενάντια στον Κώδικα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ