Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανελλαδικό χαράτσι 28 εκ. ευρώ

Αποκαλυπτικά στοιχεία απ' τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας

Προσπάθεια αναστροφής της εικόνας στο δημόσιο σύστημα Υγείας επιχείρησε χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, με τον απολογισμό του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι έχει γίνει ένα σημαντικό έργο, που, όμως, κατά κάποιον τρόπο δε φαίνεται και δεν προβάλλεται.

Ο Κ. Στεφανής δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος γι' αυτό το επίτευγμα, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι που θα βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας απ' την επόμενη βδομάδα. Αν, βέβαια, ένα έργο είναι τόσο σημαντικό η ικανοποίηση των πολιτών θα εύρισκε τρόπο να εκφραστεί και δε χρειάζονταν τα επικοινωνιακά τρικ, για να δείξουν το βαθμό ικανοποίησής τους, γιατί «χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει» κατά πώς λέει και ο λαός μας.

Εκτός απ' την αυτοϊκανοποίηση της κυβέρνησης, ο απολογισμός του Κ. Στεφανή ήταν και αποχαιρετισμός απ' τη θέση του υπουργού Υγείας, γιατί εκτός απ' την έκφρασή του για άλλους ανθρώπους την επόμενη βδομάδα, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε να απαντήσει, όταν ρωτήθηκε μήπως τα όσα είπε σημαίνουν ότι δε θα ήθελε να συμμετάσχει ακόμα και σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, όμως, και αυτός ο απολογισμός που παρουσίασε ο Κ. Στεφανής έχει έντονα τα σημάδια της εμπορευματοποίησης που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Αγριες πληρωμές

Ετσι η κυβέρνηση - παρότι ομνύει στο δημόσιο χαρακτήρα του κυβερνητικού ΕΣΥ - περηφανεύεται ότι στο διάστημα που λειτούργησαν τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία είχε εισπράξεις κάπου 20 εκ. ευρώ (δηλαδή 6,8 δισ. δραχμές) απ' την τσέπη των ασθενών, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν σ' αυτά, για να παρακάμψουν την ουρά της λίστας και της ταλαιπωρίας. Αν - όπως φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε - συνυπολογιστούν και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για τα απογευματινά ιατρεία, τότε το χαράτσι φτάνει τα 28,13 εκ. ευρώ (9,6 δισ. δραχμές).

Τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία λειτούργησαν σε 89 νοσοκομεία όλης της χώρας και το υπουργείο Υγείας έχει επαρκή και έγκυρα στοιχεία από 62 νοσοκομεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, το διάστημα Ιανουάριος 2002 - Α' εξάμηνο του 2003 πραγματοποιήθηκαν 305.080 επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία. Απ' αυτές, οι 7.353 επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν «σε ιδιωτικό ιατρείο» (εκτός υποδομών του ΕΣΥ), επειδή τα δημόσια νοσοκομεία δεν είχαν τις υποδομές ή ήταν πανεπιστημιακοί γιατροί.

Χαράτσι και στα νοσοκομεία

Εκτός απ' τα χαράτσια στους ασθενείς υπάρχουν και τα χαράτσια για τα ίδια τα νοσοκομεία.

Ετσι η λειτουργία του Προγράμματος «Ιασις» του ΟΤΕ για το κλείσιμο των ραντεβού θα σημάνει μια ακόμα αιμορραγία για τα δημόσια νοσοκομεία καθώς έχει πολύ ψηλό πάγιο, σημαντικά μηνιαία τέλη και χρεώνεται 40 λεπτά κάθε τηλεφώνημα για το κλείσιμο του ραντεβού.

Η αιμορραγία αυτή θα έρθει να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ