Δευτέρα 8 Μάρτη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ... «χόμπιτ» και τα κέρδη

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι η Ακαδημία κατάφερε να κοιτάξει "πίσω" από τα ξωτικά, τους μάγους και τα χόμπιτ και να βραβεύσει μια ταινία φαντασίας», δήλωσε ο σκηνοθέτης της τριλογίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» Πίτερ Τζάκσον, παραλαμβάνοντας προσφάτως τα 11 «Οσκαρ» που απονεμήθηκαν στο τρίτο μέρος του «πονήματός» του με το συμπληρωματικό τίτλο «Η επιστροφή του βασιλιά».

Εκτός, όμως, από το ...«βασιλιά», οι ήρωες της τριλογίας, τα ξωτικά, οι μάγοι και τα χόμπιτ, κατάφεραν να «επιστρέψουν» και την παραγωγό εταιρία της ταινίας, την «Time Warner», στην κερδοφορία. Ετσι, η εταιρία, η μεγαλύτερη «αλυσίδα» ΜΜΕ στον κόσμο, πανηγύρισε περισσότερο από τον σκηνοθέτη τη βράβευση και τα έσοδα από τα ταμεία, αφού την «έβγαλαν» από τις μεγάλες οικονομικές ζημιές του 2002. Σε αυτό βοήθησαν και οι καλωδιακές υπηρεσίες του ομίλου.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό για το πώς αντιμετωπίζει τον όποιο «ελεύθερο χρόνο» έχει απομείνει στην εργατική τάξη: Ως μια ακόμη «πηγή» κερδοφορίας. Τόσης, μάλιστα, κερδοφορίας, που τα κέρδη της λεγόμενης «βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου» στις ΗΠΑ ξεπέρασαν ακόμη και αυτά των εταιριών πληροφορικής και υπολείπεται μόνο της βιομηχανίας όπλων!

Για την «Time Warner» και τα άλλα «μεγαθήρια» του είδους, ο κινηματογράφος και εν γένει τα οπτικοακουστικά απέχουν μακράν από κάθε οπτική καλλιτεχνικής δημιουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ταινίες «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» και το «Μάτριξ», αλλά και η καλωδιακή μονάδα του ομίλου - λόγω της υψηλής ζήτησης προϊόντων ψηφιακής τηλεόρασης όπως βίντεο «κατ' επιλογήν» και «ευρυζωνικό» Ιντερνετ, «ξελάσπωσαν» τον όμιλο από τους «κραδασμούς» της συγχώνευσής του με την «America Online»! Είναι φανερό πως αν επενδύεις σε παραγωγή ταινιών για τέτοιους στόχους, τότε οι ίδιες οι ταινίες πρέπει να έχουν τη γνωστή «συνταγή» του χολιγουντιανού, επιφανειακού «υπερθεάματος». Και αν γίνεται να «περάσεις» στο κοινό και αντιδραστικά ιδεολογήματα όπως με το «Μάτριξ», ακόμη καλύτερα για το κεφάλαιο.

Για την ιστορία ο ...«Νίο» του «Μάτριξ» και τα χόμπιτ, «συνέβαλαν» στα 2,6 δισ. δολάρια κέρδος της εταιρίας για το 2003! Μάλιστα, η «Time Warner» πρόβλεψε μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2004, με εξαίρεση ίσως τον κινηματογράφο, αφού δεν αναμένονται εμπορικές επιτυχίες όπως αυτές των δύο ταινιών. Εκτός πια αν «εμφανιστεί» κανένα... «ξεχασμένο» χόμπιτ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ