Τρίτη 9 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος η στήριξη του κεφαλαίου

«Συμβουλές» από ξένο «οίκο» για μεγαλύτερη λιτότητα

Μεγαλύτερη λιτότητα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από τις «παρατηρήσεις» ξένων χρηματοοικονομικών οργανισμών, που καθόλου δεν ανησυχούσαν προεκλογικά για το ποιος από τους «μονομάχους» θα επικρατήσει.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποδείξει ότι θεωρούν μονόδρομο τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου κι αυτή η επιλογή θέτει τις δικές της προτεραιότητες. Γι' αυτό η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει νέα πρόσωπα να προετοιμάζονται να υλοποιήσουν την ίδια πολιτική, όπως επιβεβαιώνεται από την πείρα, από τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ προεκλογικά, την ομοιότητα των προγραμμάτων του δικομματισμού και τη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Κώστα Καραμανλή για συναίνεση σε βασικές πολιτικές επιλογές.

Το επισημαίνει και ο πολυεθνικός χρηματοοικονομικός οίκος «Μόργκαν Στάνλεϊ», που λειτουργεί και ως σύμβουλος με τις εκθέσεις της προς τις κυβερνήσεις κρατών. Σε μια από αυτές τις εκθέσεις, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, η «Μόργκαν Στάνλεϊ» διαπίστωνε την ουσιαστικά ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στα οικονομικά προγράμματα των δύο εταίρων του δικομματισμού και έκρινε ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει πρέπει να ακολουθήσει ακόμη πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική «για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών»!

Οι αναλυτές του... οίκου «ανησυχούν» επειδή αυξάνεται η αναλογία του ελλείμματος προς το ΑΕΠ και αποδίδουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην αύξηση των δαπανών για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνδυασμό με την εισροή κοινοτικών κονδυλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ