Τρίτη 9 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις

Αρνούνται για μια ακόμη φορά να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των δικαστηρίων

«Παράνομες και καταχρηστικές» έχουν κριθεί οι επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στους μικροκαταθέτες για τα λεγόμενα «έξοδα διαχείρισης», αλλά οι τραπεζίτες δε δίνουν σε κανέναν λογαριασμό. Βέβαια, πολλές φορές στο παρελθόν τα δικαστήρια, ακόμη και ο Αρειος Πάγος, έκριναν παράνομους και καταχρηστικούς ανάλογους όρους, κυρίως για τα τραπεζικά δάνεια, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ούτε κατά κεραία η ουσία της τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών. Οι τράπεζες καλύπτονται πίσω από το λεγόμενο «κώδικα δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας και από τις γενικότερες κυβερνητικές μεθοδεύσεις γύρω από το θέμα, που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των καταθετών - δανειοληπτών. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τη συγκεκριμένη απόφαση, η εφαρμογή της οποίας επαφίεται στην... καλή διάθεση των τραπεζών. Γεγονός είναι ότι οι προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για τις κάθε είδους καταθέσεις φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι φανερό ότι δε σκοπεύουν να δώσουν πίσω τα κλεψιμαίικα, καθώς έχουν την πλήρη στήριξη των κυβερνώντων. Και βέβαια είναι επίσης φανερό ότι η προσφυγή των θυμάτων στα δικαστήρια δεν αποτελεί λύση, καθώς είναι και δαπανηρή και χρονοβόρα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών διάφορες ρήτρες είναι άκυρες ακόμη και στις περιπτώσεις που οι πελάτες των τραπεζών έχουν συνυπογράψει και αποδεχτεί τους Γενικούς Ορους Συναλλαγών (ΓΟΣ) που προβλέπουν το δικαίωμα κάθε τράπεζας να επιβάλουν δαπάνες, τις οποίες θεωρούν αναγκαίες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η τράπεζα οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα που κράτησε από το λογαριασμό του καταθέτη με τους νόμιμους τόκους, ακόμη και αν πρόκειται για μικρά ποσά. Οι τράπεζες με βάση την πρακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, χρεώνουν με ποσά από 1,5 μέχρι 3,5 ευρώ το μήνα τους τραπεζικούς λογαριασμούς που παρέμειναν αδρανείς για ένα εξάμηνο, εφόσον το μηνιαίο υπόλοιπο ήταν χαμηλότερο από ένα πλαφόν που καθορίζει από μόνη της η τράπεζα. Ενας δικηγόρος που είδε το λογαριασμό του να μειώνεται έκανε αγωγή που κέρδισε στο δικαστήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικά απαντούν στην «ελληνική PISA» και τις απαγορεύσεις του υπουργείου Παιδείας (2022-05-18 00:00:00.0)
Νέα απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων (2008-09-26 00:00:00.0)
Μαζικά και στη σημερινή απεργία! (2008-06-25 00:00:00.0)
Συλλογικές αγωγές σε δύο τράπεζες (2006-11-08 00:00:00.0)
«Παράνομη και καταχρηστική η απεργία» (2000-11-24 00:00:00.0)
Συλλογική αγωγή κατά της CITIBANK (1998-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ