Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
«Παράνομη και καταχρηστική η απεργία»

Νέος δικαστικός φραγμός στην απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης 

Εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ
Παράνομη και καταχρηστική (!) κήρυξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου στην επιχείρηση ΛΑΡΚΟ για σήμερα. Με ένα σκεπτικό «καρμπόν» που χρησιμοποιήθηκε για να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές πρόσφατες αποφάσεις του σωματείου για απεργία, κρίθηκε για ακόμα μια φορά παράνομο το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργήσουν για την υπεράσπιση του μεροκάματου.

Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, εδώ και αρκετούς μήνες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της και για την παραμονή της στο δημόσιο. Απαιτούν επίσης μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου, του οποίου πρόεδρος ήταν η Μ. Τζανακάκη, η απεργία κηρύχτηκε παράνομη και καταχρηστική γιατί όπως αναφέρεται: «...οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις (η ΠΟΕΜ στην προκειμένη περίπτωση) που καλύπτουν μισθωτούς περισσοτέρων επιχειρήσεων, μπορούν να κηρύξουν γενικότερη απεργία, βέβαια μέσα στη γεωγραφική τους περιφέρεια ή σε τμήματά της, για το σύνολο ή για μέρος των επαγγελμάτων ή των κατηγοριών των επιχειρήσεων που καλύπτουν, όχι όμως σε μεμονωμένη επιχείρηση»! Δεύτερον κρίθηκε ότι η πραγματοποίηση απεργίας απειλεί με ζημιά τον εργοδότη και το κοινωνικό σύνολο γενικώς.

Το Πρωτοδικείο αναγνωρίζει: «ότι είναι καταχρηστική και συνεπώς παράνομη η απεργία. Απαγορεύει την έναρξη και πραγματοποίηση αυτής. Κηρύσσει την ως άνω καταψηφιστική διάταξη προσωρινά εκτελεστή». Απειλεί δε με χρηματικό πρόστιμο 100.000 και προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μήνα του προέδρου και του γραμματέα της ΠΟΕΜ για κάθε παράβαση της απόφασης αυτής.

Ο γραμματέας της ΠΟΕΜ Δ. Τσουμπρής σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσε: «Και αυτή η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι το δικαίωμα των εργαζόμενων να απεργούν είναι υπό αμφισβήτηση. Από τη μια επικαλούνται το Σύνταγμα πως δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να ασκούν το δικαίωμα της απεργίας και μετά έρχεται το κάθε Πρωτοδικείο και το κρίνει παράνομο με καρμπόν αποφάσεις για όλες τις περιπτώσεις των απεργιών που πηγαίνουν στα δικαστήρια. Τα ίδια επιχειρήματα επικαλέστηκε το Πρωτοδικείο για την απόφαση της ΠΟΕΜ και έτσι κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Οι εργαζόμενοι και στη ΛΑΡΚΟ και γενικότερα πέρα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιπαλέψουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, αλλά και τις προσπάθειες ανατροπής των εργασιακών σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ