Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Οδηγίες για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστών

Οι λιμενάρχες όλης της χώρας καλούνται να πρωτοστατήσουν στην προστασία του «υγιούς ανταγωνισμού» 

Η προετοιμασία του Λιμενικού Σώματος για να ταχθεί στην υπηρεσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, ενόψει της άρσης του καμποτάζ, τη μετατροπή, δηλαδή, των ελληνικών θαλασσών σε πεδίο ανεξέλεγκτης δράσης κάθε είδους τυχοδιώκτη, ήταν το κύριο θέμα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή με τους λιμενάρχες όλης της χώρας, που έγινε στην αίθουσα τελετών του ΥΕΝ. Ο υπουργός εξέθεσε στους λιμενάρχες τις αλλαγές που προωθούνται στην ακτοπλοΐα μέσω της διαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου, τις οποίες επιβάλλει ο εκτρωματικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ. Μάλιστα, κάλεσε τους λιμενάρχες να αναδειχτούν ...πρωτοπόροι σε αυτή την υπόθεση και να προστατεύουν «τον υγιή ανταγωνισμό»!

Από την αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός έσπευσε να προκαλέσει, «σκυλεύοντας» ακόμα και τους 81 νεκρούς του ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ». Αναφερόμενος στο τραγικό ναυάγιο, ανέφερε το εξής ανυπόστατο: «Θέλω να πω από αυτό το βήμα ότι όλα κινήθηκαν στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού. Η κίνηση του κράτους, η κίνηση του Σώματος του υπουργείου ήταν άμεση και καθοριστική»!

Συνεχίζοντας την πρόκληση, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο - τερατούργημα, που προετοιμάζει αυτή την περίοδο η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, ως «επανάσταση απέναντι σ' ένα σύστημα, που κατά κοινή ομολογία είχε πλέον φθάσει στα όριά του»! Αυτό, όταν η βάση του νομοσχεδίου αυτού είναι οι εξωφρενικές προτάσεις που κατέθεσε ο Π. Σφηνιάς, ο πλοιοκτήτης του «ΣΑΜΙΝΑ», οι οποίες τινάζουν στον αέρα κάθε έννοια που αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια, καθώς εξασφαλίζουν στους εφοπλιστές πλήρη ασυδοσία, την οποία ο Χρ. Παπουτσής ονομάζει «απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών».

Ο υπουργός έκανε σαφές ότι η «απελευθέρωση» θα ξεκινήσει το 2002 και επιτέθηκε ενάντια «σε αυτούς που δεν τη θέλουν». Βέβαια, όλα αυτά τα διάνθισε με τα περί «εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της ναυτιλίας», «προστασίας του δημοσίου συμφέροντος» και άλλα, ενώ σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου θα γίνει νέα συνάντηση με τους λιμενάρχες, η οποία θα έχει μορφή ...σεμιναρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ