Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΕΝ
Ολοταχώς για νέους αγώνες

 Με τόλμη,  αποφασιστικότητα  κι αγώνες οι μηχανικοί ναυτεργάτες θα υπερασπιστούν δικαιώματα και μεροκάματο

Πρόσω ολοταχώς για νέους ακόμα πιο δυναμικούς αγώνες και απεργιακές κινητοποιήσεις βάζει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Την εντολή για την ένταση των αγώνων έδωσαν χτες οι μηχανικοί, με μια γενική συνέλευση της οποίας η μαζικότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τις 10 το πρωί η αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ αποδείχτηκε πολύ μικρή για να υποδεχτεί τα μέλη της ιστορικής Ενωσης, ενώ το στίγμα έδωσε η μαζική παρουσία της νέας γενιάς των μηχανικών.

Η χτεσινή γενική συνέλευση της ιστορικής Ενωσης και οι αποφάσεις της αποτέλεσαν ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι μηχανικοί, εγκρίνοντας τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης της αγωνιστικής τους διοίκησης, αποφάσισαν να ριχτούν στη μάχη, συντονίζοντας τα βήματά τους με το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να αγωνιστούν για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού ΑκτοπλοϊκώνΣυγκοινωνιών που αποτελεί «υπόθεση ζωής» για την ακτοπλοΐα, υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τις εργασίες της συνέλευσης «άνοιξε» ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα επισήμανε ότι στις 3 Μάρτη του 2001 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Ενωσης Μηχανικών. Εκατό χρόνια πρωτοπόρας αγωνιστικής δράσης, η οποία έχει αναγνωριστεί διεθνώς. «Εχουμε υποχρέωση - συνέχισε - και καθήκον να μεταδώσουμε στους νέους μηχανικούς, γενικότερα στους νέους ναυτεργάτες τη φλόγα της συλλογικής δράσης, της αλληλεγγύης, τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, την αναγκαιότητα του συλλογικού ταξικού αγώνα». Ο πρόεδρος αφού ενημέρωσε τους μηχανικούς για τα όσα εκτρωματικά ετοιμάζει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων, έκανε εκτενή αναφορά στον πλούσιο απολογισμό δράσης της Ενωσης κατά το προηγούμενο διάστημα, που σηματοδότησε σημαντικές θετικές εξελίξεις για την προστασία των ναυτεργατικών κατακτήσεων και αποκάλυψε τις εγκληματικές ευθύνες των εφοπλιστών και της κυβέρνησης για το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Παρουσιάζοντας ο Γ. Τούσσας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΜΕΝ υπογράμμισε: «Απαιτεί την άμεση ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, την οργάνωση αποφασιστικών απεργιακών αγώνων, το συντονισμό της δράσης των ναυτεργατών με τους άλλους εργαζόμενους, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». Ενώ αναφερόμενος στη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, επισήμανε ότι ταυτόχρονα με τους αγώνες που θα αναπτυχθούν, θα συνεχίζεται η μάχη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ΠΝΟ.

Αμέσως μετά το τέλος της συνέλευσης επιτροπή των μηχανικών, με επικεφαλής τους συνδικαλιστές του προεδρείου της διοίκησης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, στον οποίο και κατέθεσαν τα αιτήματα των μηχανικών. Ο Χρ. Παπουτσής δεσμεύτηκε να δώσει απαντήσεις σε 10 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ