Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες υγείας

  Προσκλητήριο της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ για την απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000

«Το σχέδιο μεταρρύθμισης αν νομοθετηθεί ως έχει, βάζει πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Ο πολίτης θα έχει πιο λίγες και πιο ακριβές υπηρεσίες υγείας».

Τα παραπάνω επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και καλεί τους υγειονομικούς να πάρουν μέρος μαζικά στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία για τις 27 και 28Νοέμβρη 2000, αλλά και στην συγκέντρωση της Αθήνας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 28-11-2000 στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή.

Η ΠΟΕΔΗΝ απεργεί εκφράζοντας τη διαφωνία της με κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης «Υγεία για τον πολίτη» που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας. Συγκεκριμένα διαφωνεί:

1. Με την κατάργηση του νομικού καθεστώτος και διάλυση των νοσοκομείων, αλλά και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που απορρέει εξ αυτού του λόγου.

2. Με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα των ΠΕΣΥ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας) να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν αντικείμενα και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα υγείας.

3. Με την αφαίμαξη των αποθεματικών του κλάδου υγείας των ταμείων και την εκχώρησή τους προνομιακά στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς και με το Νομικό Καθεστώς του ΟΔΙΠΥ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αλλά και την επιχειρηματική λογική της λειτουργίας τους.

4. Με την κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής γιατρών και εργαζόμενων στα όργανα διοίκησης.

5. Με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, γιατί βάζει πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας και οδηγεί σε δύο ταχύτητες πολιτών και γιατρών.

6. Με το νοσοκομειοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα και αυτής της μεταρρύθμισης και με την προκλητική αδιαφορία στα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Η ΕΙΝΑΠ

Την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000 αποφάσισε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καλεί για την από κοινού διοργάνωση διαδηλώσεων με την ΠΟΕΔΗΝ.

Τα μέτρα, τονίζει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, που προτείνει το υπουργείο δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές σημερινές ανάγκες της δημόσιας περίθαλψης για γενναία χρηματοδότηση, κατοχύρωση των θεσμών δημοκρατίας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα και δημιουργίας ενός συστήματος πραγματικής δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους πολίτες ολόκληρης της χώρας.

  • Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 του Νοέμβρη ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), χωρίς στην ανακοίνωσή της να αναφέρει τίποτε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βρίσκεται υπό κατάθεση στη Βουλή.

Ετσι λοιπόν, η ΟΕΝΓΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην απεργία με αιτήματα την αύξηση των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό, την υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, να μείνουν τα νοσοκομεία δημόσια, δημοκρατία στο σύστημα, καθολική και ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας, την επίλυση των προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών που χρονίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ