Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να πάρουν τις ευθύνες τους

«

Τολμηρή απόφαση», «άμεση επαφή με τον πολιτισμό», «θετική, συμβολική ανάληψη»... μέχρι και «μαγκιά» χαρακτήρισαν την ανάληψη του ΥΠΠΟ από τον Κ. Καραμανλή μερικοί γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες και πνευματικοί δημιουργοί!

Η βιασύνη αυτού του τμήματος της διανόησης και τέχνης να χαιρετίσει την πρωθυπουργική κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έκφραση κάποιου είδους καλλιτεχνικής «αφέλειας», με την καλή έννοια του όρου. Οι καιροί, ωστόσο, μόνο από «αφέλεια» δε χαρακτηρίζονται. Ο σημερινός και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, η σημερινή και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, καθώς και τα επιτελεία τους έχουν καταστήσει σαφέστατες τις κατευθύνσεις τους στη διαχείριση του πολιτισμού. Αν οι παραπάνω δημιουργοί έκαναν τον κόπο να «αποκωδικοποιήσουν» τι κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις λεγόμενες «πολιτιστικές βιομηχανίες», ποια είναι τα κριτήρια των χρηματοδοτήσεων από τους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και τι εννοούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ όταν αναφέρονται στη διαβόητη «ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα», θα ήταν σίγουρα πιο προσεκτικοί στην έκφραση του θαυμασμού τους.

Γιατί είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι οι παραπάνω διανοούμενοι, και οι δημιουργοί γενικότερα, που «καίνε» την ψυχή τους κάθε φορά που μετατρέπουν την αγωνία τη δική τους και του κόσμου σε ποίημα, σε μυθιστόρημα, σε τραγούδι, σε ταινία, σε ζωγραφιά, σε γλυπτό, για να «αναστηθούν» ξανά και να συνεχίσουν, συμφωνούν να μετατραπεί η δημιουργία τους σε αντικείμενο αγοραίας συναλλαγής, σε αναπόσπαστο στοιχείο της «οικονομίας της αγοράς», σε βιομηχανικό προϊόν. Διότι περί αυτού πρόκειται. Για την επιτάχυνση αυτού που ο Μαρξ περιέγραφε στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο»: «Η αστική τάξη αφαίρεσε το φωτοστέφανο απ' όλα τα ως τα τότε αξιοσέβαστα επαγγέλματα που τα αντίκριζαν με θρησκευτική ευλάβεια. Το γιατρό, το νομικό, τον παπά, τον ποιητή, τον άνθρωπο της επιστήμης τους μετέτρεψε σε μισθωτούς εργάτες της». Αυτή την τάξη υπηρετεί ο πρωθυπουργός, του οποίου την κίνηση θαυμάζουν. Ας πάρουν, λοιπόν, και οι δημιουργοί τις ευθύνες τους...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ