Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Να γείρουν οι συσχετισμοί υπέρ της όξυνσης της ταξικής αντιπαράθεσης

Αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών της ΔΑΣ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής με το αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην απεργία της 31ης Μάρτη απηύθυναν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στους συνέδρους και τους εργαζομένους για τη διεκδίκηση αιτημάτων, που να ικανοποιούν πραγματικά τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους και για την καταδίκη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι συσχετισμοί, σημείωσε ο Γ. Σκιαδιώτης, όσο αντιφατικά και επώδυνα κι αν αλλάζουν, πρέπει να γείρουν αργά ή γρήγορα υπέρ του ΠΑΜΕ και της αντίληψης για όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης. Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, απαντώντας στην κυρίαρχη αντίληψη που πρεσβεύει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - δηλαδή ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων - επισήμανε: Η τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε μια χούφτα ανθρώπων και πολυεθνικών, σε συνδυασμό με τη γενίκευση των πολέμων, τη μαζική ανεργία «επιβεβαιώνουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εναρμονίσει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων με τις κοινωνικές ανάγκες».

Την επιτακτική ανάγκη μαζικοποίησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με ταξική προοπτική, ανέδειξε στην ομιλία του ο Κ. Αρτεμίου. Ακόμα, καλώντας σε ενίσχυση της ΔΑΣ σημείωσε: «Δεν μπορεί κανείς ευσυνείδητος εργάτης συνδικαλιστής να κλείνει τα μάτια του και να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι καλώς έχουν τα πράγματα».

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός στέκεται εμπόδιο στην οργάνωση της εργατικής τάξης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Σιαμέτης. Ομως εμείς, συνέχισε, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις, «μαζεύουμε τους εργάτες και τις εργάτριες και απαιτούνται πολλές ώρες συζητήσεων και προσπαθειών μαζί τους για να κατανοήσουν την ανάγκη να οργανωθούν στα σωματεία τους».

Ο απολογισμός της πλειοψηφίας της Διοίκησης είναι πολύ φτωχός και μάλιστα αρνητικός, υπογράμμισε ο Δ. Μαυροδόγλου. Οχι μόνο δεν αντιστάθηκε στα σαρωτικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέβαλε για να περάσουν, με την κοινωνική συναίνεση και την ταξική συνεργασία. Μόνο ένα μαζικό ασυμβίβαστο συνδικαλιστικό κίνημα, συνέχισε, θα μπορεί να αντισταθεί στη λαίλαπα που έρχεται αλλά και να πάρει πίσω ό,τι αφαίρεσαν από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, όπως αυτός της ενέργειας, στο μεγάλο κεφάλαιο, αναφέρθηκε ο Χ. Σκεπετάρης, αναδεικνύοντας τόσο τις επιπτώσεις που έχει στις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα στα λαϊκά στρώματα όσο και τις ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που δεν αντέδρασαν στο ελάχιστο. Κλείνοντας, σημείωσε ότι απαιτούνται συνδικάτα που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της εργατικής τάξης και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Καλώντας τους εργαζόμενους να συστρατευτούν με αυτές, υπογράμμισε ότι απαρχή γι' αυτό να είναι η απεργία της 31ης Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ