Πέμπτη 25 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση - παραστάσεις Καραγκιόζη

Τον καλόκαρδο, αστείο, τεμπέλη, αισιόδοξο Καραγκιόζη, μας καλεί να γνωρίσουμε η έκθεση «Ελληνικό Θέατρο Σκιών. Φιγούρες από Φως και Ιστορία», που φιλοξενείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του ελληνικού θεάτρου σκιών ως ζωντανής έκφρασης του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Παρακολουθεί την ιστορία του είδους τους τελευταίους δύο αιώνες, αποτυπώνοντας την εξέλιξη και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του φυσιογνωμία.

Ξεκινώντας από τις συνθήκες που γέννησαν το θέατρο σκιών, η έκθεση παρουσιάζει έξι ενότητες έργων καλλιτεχνών καραγκιοζοπαιχτών, με χρονολογική σειρά. Οι επισκέπτες θα δουν πολλές φιγούρες, «μπερντέδες», βοηθητικά σκίτσα, σκηνικά και ποικίλο υλικό για το ελληνικό θέατρο σκιών. Το υλικό προέρχεται κυρίως από το Κέντρο Ερευνας Θεάτρου Σκιών του ΕΛΙΑ, αλλά και από συλλογές άλλων φορέων και σύγχρονων καραγκιοζοπαιχτών. Την έκθεση συνοδεύει πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα (με πάνω από 300 έγχρωμα θέματα). Συμμετέχουν με κείμενά τους, ο Βάλτερ Πούχνερ και ο Σωτήρης Σόρογκας.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις Καραγκιόζη: 17/4: Ο Κ. Μακρής (Πάτρα) παρουσιάζει: «Ο Καραγκιόζης στους Ολυμπιακούς Αγώνες» (6μ.μ.) και «Ο Καραγκιόζης Γιατρός» (8μ.μ.). 24/4: Ο Γ. Χατζής (Θεσσαλονίκη) παρουσιάζει: «Ο Καραγκιόζης δασοφύλακας στο δάσος του Σέιχ-Σου» και «Ερωτόκριτος». 2/5: Ο Ευγ. Σπαθάρης (Αθήνα) παρουσιάζει: «Το πανηγύρι του Καραγκιόζη» και «Ο μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι». 8/5: Ο Θαν. Σπυρόπουλος (Αθήνα) παρουσιάζει: «Θησέας και Μινώταυρος» και «Ο γάμος του Μπάρμπα - Γιώργου και ο Καραγκιόζης νύφη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ