Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικαίωση ελαιοπαραγωγών

Παράνομη κρίθηκε με απόφαση δικαστηρίου η παρακράτηση από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ποσοστών των επιδοτήσεων

Παράνομη έκρινε την παρακράτηση ποσοστού 3% επί της επιδότησης των ελαιοπαραγωγών από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς, έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν δύο ελαιοπαραγωγοί της περιοχής κατά της ΕΑΣ Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, οι ελαιοπαραγωγοί Αχ. Κώτσης και Στ. Μπουσάκη, κατέθεσαν αγωγή κατά της ΕΑΣ Θεσπρωτίας, ζητώντας να κριθεί παράνομη η παρακράτηση του προαναφερθέντος ποσοστού από τις επιδοτήσεις που δικαιούνταν, κατά τα έτη 1997 έως 2002. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «η παρακράτηση ποσοστού επί των επιδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων προς παραγωγούς από τη συνεταιριστική οργάνωση που έχει αναλάβει τη σχετική διαδικασία καταβολής τους, αποτελεί αυτοτελώς αδικοπραξία, που δημιουργεί υποχρέωση αποζημίωσης». Επίσης στην απόφαση σημειώνεται ότι «παρά την ύπαρξη του προαναφερθέντος νομικού καθεστώτος, που γνώριζαν ή σε κάθε περίπτωση όφειλαν να γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι, όργανα της εναγομένης, παράνομα τους παρακράτησαν ποσοστό 3% από τα ποσοστά των επιδοτήσεων», που έπρεπε να δοθούν στους δύο ελαιοπαραγωγούς κατά τα έτη 1997 έως 2002. Το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών στους δύο παραγωγούς, συν τους νόμιμους τόκους.

Να σημειώσουμε, ότι η παραπάνω δικαστική απόφαση, ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους παραγωγούς της χώρας, στους οποίους παράνομα παρακρατούνταν κάποιο ποσοστό από τις κατά τόπους Ενώσεις - που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και στο 5% της επιδότησης - να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ