Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τάνγκο και «γυναικείες φωνές»

Ο Χουάν Κάρλος Καθέρες
Ο Χουάν Κάρλος Καθέρες
Ενας ζωντανός μύθος του τάνγκο, ο πιανίστας και τραγουδιστής Juan Carlos Caceres ξεκινά την Παρασκευή τις εμφανίσεις του στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Μαζί του οι μουσικοί Marcelo Russillio (κρουστά), Sedet Ercetin ( βιολοντσέλο), David Pecheto (μπαντονεόν), Carlos Buschini (κοντραμπάσο). Επικεντρωμένος στα παραδοσιακά μουσικά στοιχεία του τάνγκο, ο Juan Carlos Caceres έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό και εντελώς προσωπικό ερμηνευτικό στιλ, γεμάτο από συναίσθημα αλλά και με την αισθητική του γαλλικού «νέου κύματος» να χαρακτηρίζει τα τραγούδια του. Ζωγράφος και μουσικός παράλληλα, ο Caceres ζει και δημιουργεί στο Παρίσι από τα τέλη της δεκαετίας του '60. Πάνω του, πάντως, κουβαλάει την αυθεντικότητα της κουλτούρας του Μπουένος Αϊρες, όπου γεννήθηκε το 1936.

Η πορεία του στη μουσική χαρακτηρίζεται από σταθερά και προσεκτικά βήματα. Από το 1972 έως τις μέρες μας, οι δίσκοι του είναι σχετικά λίγοι, αλλά αισθητικά και καλλιτεχνικά ολοκληρωμένοι. Με όχημα το κλασικό τάνγκο και με καίριες παρεμβολές της τζαζ και του chanson, ο Caceres τονίζει παράλληλα και τα αφρικανικά στοιχεία της αργεντίνικης μουσικής παράδοσης. Την τελευταία δεκαετία, αφοσιωμένος αποκλειστικά στη μουσική του, ο Caceres δίνει μια πολύ πιο κοσμοπολίτικη, αφηγηματική και αισθηματική όψη του τάνγκο - συνδυασμένη με τα μοναδικά χρώματα που θα χρησιμοποιούσε σαν ζωγράφος.

  • Μέχρι και αύριο, στο «Half Note» εμφανίζεται η Πορτογαλίδα τραγουδίστρια Joana Amendoeira, ένα από τα πιο νέα ταλέντα της σημερινής σκηνής του φάδο.
  • Μελωδικά «αρώματα» διαφόρων πολιτισμών και περιόδων περιλαμβάνει το 6ο αφιέρωμα «Γυναικείες Φωνές», που συνεχίζεται στις «Φωνές» ((Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270628). Σήμερα, ζωντανεύουν «Ιστορίες των ονομάτων» μέσα από τραγούδια πολύ παλιά, με τους Μάρθα Φριντζήλα (φωνή), Κλέων Αντωνίου (κιθάρα, κρουστά), Βασίλη Μαντζούκη (κιθάρα, κρουστά), Αντώνη Μαράτο (ούτι, μπάσο), Παναγιώτη Τσεβά (ακορντεόν, πιάνο) και Στέφανο Φίλο (βιολί). Αύριο, θ' ακουστούν αναγεννησιακά τραγούδια της Ισπανίας σεφαραδίτικα και τραγούδια από τη ζωντανή παράδοση της Βαλένθια με την Mara Aranda (φωνή, κρουστά, trompa marina, tanpura). Μαζί της οι Efren Lopez (viola de roda, guitarro, ούτι, περσικό σαντούρι, σάζι, μεσαιωνικό λαούτο, citola, trompa marina, κρουστά) Ralf Eickmeier (rabel - μεσαιωνική λύρα, πολίτικη λύρα, βιολί, αναγεννησιακές φλογέρες, κρουστά), Χρήστος Παπάς (νει, καβάλ, φλογέρα, αναγεννησιακές φλογέρες). Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται το Σάββατο με ξενάγηση στην κλασική, παραδοσιακή αλλά και πιο σύγχρονη ιρανική μουσική από τη Mamak Khadem (τραγούδι) και τον Seyyed Hamid Saeedi Niasar (santur, tonbak, daf, setar, τραγούδι).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ