Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Οι «απασχολήσιμοι» της εκπαίδευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στις 12μ. στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνουν οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές

Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Ευέλικτο φτηνό δυναμικό που εργάζεται κάτω από συνθήκες έντονης εργασιακής ανασφάλειας και πολιτικής ομηρίας αποτελούν οι χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Κοντά στην αδιοριστία, την ανασφάλεια, την αδυναμία επαγγελματικού και οικογενειακού προγραμματισμού αντιμετωπίζουν και μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Και αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο στην εκπαίδευση αναδεικνύει ότι χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, να δυναμώσει ο ταξικός πόλος διεκδίκησης που προτείνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που συγκρούεται με τη σημερινή πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών είναι συνέπεια της αντεργατικής πολιτικής και αποτελούν ταυτόχρονα και μια «φτηνή» λύση, αλλά και μοχλό χειραγώγησης των εργαζομένων. Παράλληλα, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών έρχονται να συμπληρώσουν το τοπίο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία. Η κατάργηση της επετηρίδας και η καθιέρωση του μειωτικού για τους εκπαιδευτικούς διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η συνεχιζόμενη πολιτική της αδιοριστίας και της «φτηνότερης» Παιδείας, η προώθηση του «ολοήμερου» σχολείου, έρχονται να προστεθούν στη διαδρομή προς το σχολείο της αγοράς.

Εκμεταλλευόμενοι και απλήρωτοι

Ετσι, τη φετινή χρονιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση προσελήφθησαν περισσότεροι από 7.000 ωρομίσθιοι και 6.000 αναπληρωτές. Αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι ωρομίσθιοι υπολογίζονται σε 8.000 και οι αναπληρωτές σε 5.000. Σε καθεστώς «απασχολήσιμου», με ελλιπή εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με αμοιβές που τους οδηγούν συχνά στο να τρέχουν από σχολείο σε σχολείο, προκειμένου να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση και όλα αυτά με την ελπίδα ότι αυτό θα τους ανοίξει το δρόμο για το μόνιμο διορισμό. Αλλά και με αυτό το καθεστώς να έχει εξ ορισμού τις ανάλογες συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό το διάστημα, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές και σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αναζητούνται κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πληρωθούν. Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για προσλήψεις εκτός προϋπολογισμού, δε δείχνει να ακολουθεί διαφορετικό δρόμο στο μεγάλο ζήτημα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση.

Αύριο, το ΔΣ της ΟΛΜΕ και τα ΔΣ των ΕΛΜΕ της Αττικής διοργανώνουν στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των κενών, ανάκληση των απολύσεων και παύση κάθε διαδικασίας απόλυσης ωρομισθίων, κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κλπ. Την ίδια μέρα, ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας με τη στήριξη και συλλόγων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ