Κυριακή 4 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Σχολείο γυναικών»

Λευτέρης Βογιατζής
Λευτέρης Βογιατζής
«Το σχολείο των γυναικών» του Μολιέρου, η δεύτερη φετινή παραγωγή της «νέας Σκηνής» του Λευτέρη Βογιατζή, ανεβαίνει σήμερα, στο «Θέατρο της Οδού Κυκλάδων». Είναι το δεύτερο έργο του Μολιέρου που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Βογιατζής, μετά τον «Μισάνθρωπο» (1996, σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη). Στο έργο ο Γάλλος κλασικός διεισδύει σε λεπτότατες πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα. Ο Λευτέρης Βογιατζής υποδύεται τον Αρνόλφο, έναν ώριμο άντρα που θέλει να παντρευτεί, αλλά τρέμει στην ιδέα ότι θα τον απατήσει η γυναίκα του. Υιοθετεί λοιπόν ένα κοριτσάκι το οποίο φροντίζει να μεγαλώσει μέσα στην άγνοια και τον τρόμο της αμαρτίας για να μπορέσει ήσυχος, κάποια στιγμή, να το παντρευτεί. Η φύση όμως έρχεται να του χαλάσει όλες του τις κατασκευές και τα τεχνάσματα. Η Αγνή, τρομοκρατημένη καθώς είναι από τον κηδεμόνα της, που δεν έχει καταφέρει να της εμπνεύσει φιλικά συναισθήματα, το σκάει με τον πρώτο νεαρό που βρίσκει μπροστά της.

Καταδικάζοντας την πολιτική του Αρνόλφο, ο Μολιέρος οδηγείται σ' ένα θέατρο εξαιρετικά νεοτερικό και σύγχρονο, σε σχέση με τα πολύπλοκα ζητήματα του έρωτα, την κοινωνία, τους θεσμούς της, την ιδεολογία της και τις ιδεοληψίες της.

Το έργο είναι γεμάτο από κωμικές και φαρσικές καταστάσεις, απόηχους της Κομέντια και της κλασικής κωμωδίας. Είναι όμως η πρώτη από τις κωμωδίες του Μολιέρου όπου το κλασικό πρόσωπο του κερατά συζύγου αποκτά το τραγικό υπόβαθρο και τη μοναξιά του ανθρώπου που διακατέχεται από ιδεοληψίες και φαντασιώσεις. Είχε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε, το 1663, με τον ίδιο τον Μολιέρο στο ρόλο του Αρνόλφου, η επιτυχία αυτή όμως ήταν και η αιτία της μεγάλης διαμάχης με τις πολλές αντεγκλήσεις που ακολούθησαν.

Η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και η μουσική του Νίκου Κηπουργού. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Αγγελική Παπούλια, Νίκος Κουρής, Αλεξάνδρα Λέρτα, Ακης Βλουτής, Αγγελος Μπούρας, Στέργιος Νενές, Προκόπης Πολίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ