Κυριακή 4 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πόλεμος» ιδεολογημάτων

Η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ότι «το Μουσείο θα γίνει ακριβώς εκεί που έχει προσδιοριστεί», επαναφέρει την υπόθεση εκεί από όπου ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. Ωστόσο, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ μοιάζει να θέλει να «απογαλακτιστεί» από τη λογική του «πας μη Ελλην βάρβαρος», στην οποία παραπέμπει το «επιχείρημα» πως όποιος αντιδρά στην καταστροφή των αρχαιοτήτων του Μακρυγιάννη από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) ...«δε» θέλει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα!

Σε δήλωσή του, όταν ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις που προέκυψαν από τη δική του μηνυτήρια αναφορά, όταν ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός είπε, μεταξύ άλλων: «Οσο για τις αστήρικτες και εν μέρει φαντασιόπληκτες εικασίες για μη προσωπική μου επιθυμία επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο, θα ήθελα να τονίσω τη λύπη μου για τους γνωστούς αυτούς κύκλους, που προσεγγίζουν το μέλλον με τη διχαστική γλώσσα του παρελθόντος και για άλλη μια φορά επιδιώκουν να χωρίσουν του Ελληνες σε "καλούς" και "κακούς". Είναι καιρός να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι δεν υπάρχει Ελληνας, που να μην επιθυμεί την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα, καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχει Ελληνας, που να μην επιθυμεί η πρωτεύουσα της χώρας να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μουσείο Ακροπόλεως». Λίγες μέρες αργότερα, δήλωσε και το πού θέλει να γίνει αυτό το μουσείο, δηλαδή στου Μακρυγιάννη...

Φαινομενικά, η δήλωση για τα Γλυπτά απαντά σε ένα, έτσι κι αλλιώς, διάτρητο ιδεολόγημα, που είχε «πέσει» στο προπαγανδιστικό «τραπέζι», ήδη, από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και είχε απαντηθεί δεόντως από τους επιστημονικούς φορείς. Το θέμα για τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι πως πρέπει να απαντήσει στις επιστημονικά επαρκέστατες αντιδράσεις στη μελέτη Τσουμί και στη χωροθέτησή της στου Μακρυγιάννη. Η ρητορική της ΝΔ οριοθετείται επίσης από τη λογική των «εθνικών στόχων» του «όψιμου» ΠΑΣΟΚ. Η γενικολογία του κυβερνώντος κόμματος στις αναφορές του στην πολιτιστική πολιτική θα καλυφθεί σίγουρα με αυτού του είδους τα ιδεολογικά σχήματα. Γι' αυτό και η ηγεσία του ΥΠΠΟ απαντά «αυτόματα» σε ανάλογες «προκλήσεις» του ΠΑΣΟΚ. Διότι είναι εύκολο. Αντίθετα, δεν απαντά στην ανοιχτή επιστολή των Γάλλων πανεπιστημιακών, για να φέρουμε ένα παράδειγμα. Δεν απαντά στο ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), αλλά και η στάση των εκπροσώπων του υπουργείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα δεν άγγιξε την ουσία του. Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός «μοιράζει», επίσης, γενικολογίες, κατά τις επισκέψεις του σε πολιτιστικούς φορείς με «βουνά» προβλημάτων.

Αυτή η στάση μοιάζει να θέλει να κερδίσει χρόνο. Το ΝΜΑ δεν επρόκειτο, έτσι κι αλλιώς, να είναι έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ έωλη είναι και η χρηματοδότησή του. Οσο για το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, μάλλον έχει υποστεί ζημιά από τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του ΝΜΑ, παρά ενισχύθηκε. Σε κάθε περίπτωση και με αυτήν την κυβέρνηση, το αίτημα για μετατροπή του Μακρυγιάννη σε αρχαιολογικό πάρκο και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης και του κέντρου της Αθήνας εν γένει, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις προθέσεις της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η εμπορευματοποίησή του ...προχωράει (2009-02-10 00:00:00.0)
Πρώτη, δοκιμαστική «πτήση» (2007-10-12 00:00:00.0)
«Οχι» στην καταστροφή των αρχαιοτήτων (2004-01-29 00:00:00.0)
Με το «χαβά» τους... (2003-12-19 00:00:00.0)
Εκεί που μας χρωστάγανε... (2003-08-13 00:00:00.0)
Καταστροφή χωρίς προσχήματα (2003-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ