Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εκεί που μας χρωστάγανε...

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο - το οποίο εμμένει στην άρνησή του - επιβεβαιώνουν το γνωστό κυνισμό των Βρετανών, αναδεικνύοντας ωστόσο και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης. Η πολιτική της οποίας στο ζήτημα, τα τελευταία χρόνια, δίνει τη δυνατότητα στους Βρετανούς να νιώθουν ότι δεν απειλούνται.

Αυτό όμως θέλει η κυβέρνηση: Οχι μόνο δεν τους απειλεί, αλλά ούτε καν τους εγκαλεί για την πλέον γνωστή και συμβολική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στον κόσμο. Τι άλλο να σκεφτεί κανείς, όταν η πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, θέτει τα Γλυπτά σε καθεστώς διαπραγμάτευσης, δηλαδή τα υποβιβάζει και τα «μεταλλάσσει» σε αντικείμενα διαπραγμάτευσης, αλλά και σε ανταλλάξιμα αντικείμενα;

Δεν είναι υπερβολή. Η πρόταση δε θέτει ζήτημα ιδιοκτησίας - ο υπουργός είπε μεν ότι δεν αναγνωρίζει τέτοιο δικαίωμα στους Βρετανούς, αλλά η ουσία είναι διαφορετική - και προσπαθεί να τους «καλοπιάσει». Ας αντιπαρέλθουμε στο γεγονός ότι οι Βρετανοί ουδέποτε «καλοπιάστηκαν» και ας δούμε τι σημαίνει αυτή η πρόταση για τα Γλυπτά, αλλά και για ανάλογα αιτήματα από λεηλατημένες χώρες προς μεγάλα μουσεία σε όλο τον κόσμο:

1) Από τη στιγμή που θεωρείς τον κλέφτη «συνομιλητή», του αναγνωρίζεις, αντικειμενικά, κάποιου είδους «ιδιοκτησίας» στα κλεμμένα. 2) Η πρόταση για υλοποίηση περιοδικών (ή μόνιμων) εκθέσεων στο Βρετανικό Μουσείο, με σημαντικά αρχαία αντικείμενα από ελληνικά μουσεία ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών, θα σημάνει πολλούς κινδύνους για τα πρώτα. 3) Δε γίνεται καν λόγος για μόνιμη επιστροφή αλλά για «μακροχρόνιο δανεισμό», γεγονός που επίσης προσδίδει «άρωμα» ιδιοκτησίας στους Βρετανούς, αφού θα μπορούν πάντα να τα ζητήσουν πίσω. Τότε αναγκαστικά το ελληνικό κράτος θα ανοίξει το νομικό ζήτημα κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δε θέλει. 4) Η «επιστροφή» των Γλυπτών δε θα γίνει πάνω στον Παρθενώνα, αλλά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο όμως καταστρέφει το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη για να κατασκευαστεί. Η «επιστροφή» σε ακόμη ένα μουσείο δεν προσδίδει καμία «συμβολικότητα» - για την οποία κόπτεται η κυβέρνηση - ενώ ακυρώνει στην πράξη το σχετικό διεθνές δίκαιο για την επιστροφή αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα και με το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών). 5) Το ΥΠΠΟ έφτασε στο σημείο να προτείνει στους Βρετανούς ότι η αίθουσα που θα στεγάσει τα Γλυπτά στο ΝΜΑ, θα είναι κάτι σαν «παράρτημα» του Βρετανικού Μουσείου!

Τέλος, αν τελικά «επιστρέψουν» με αυτούς τους απαράδεκτους όρους τα Γλυπτά στην Αθήνα, τότε δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τις χώρες που αιτούνται την επιστροφή της κλεμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς τους: Τα μεγάλα μουσεία θα τους «δείχνουν» τους όρους της Αθήνας...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ