Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προβληματισμός για τις προσφυγές σε όργανα του κατοχικού καθεστώτος

Περίπλοκο χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το θέμα της ποινικοποίησης προσφυγών σε όργανα του κατοχικού καθεστώτος για τις περιουσίες, όπως εισηγήθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Ακόμη και να υιοθετηθεί το μέτρο, είπε, ο νόμος δεν είναι δυνατό να έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι αν κάποιοι έχουν ήδη προσφύγει, θα ξεφύγουν από τις πρόνοιές του.

Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να προβληματίσει η διατύπωση και το περιεχόμενο του νόμου και ανέφερε μερικά σημεία που χρειάζονται σκέψη, όπως η αναφορά στα όργανα, στα οποία θα απαγορεύεται η προσφυγή από Ελληνοκυπρίους για τις περιουσίες τους. Υποστήριξε ακόμη ότι θα είναι ζημιογόνος η συζήτηση μεταξύ των ελληνοκυπριακών κομμάτων, της Βουλής και της κυβέρνησης γι' αυτό το θέμα. Οσον αφορά στο θέμα των πιθανών προσφυγών στα όργανα του κατοχικού καθεστώτος για αποζημιώσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του κράτους έχουν πληροφόρηση και κάποια ονόματα, δεν έγινε κατορθωτό όμως να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η επιτροπή του κατοχικού καθεστώτος έχει ενώπιόν της προσφυγές.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα δεν είναι δογματικό στην εισήγηση για ποινικοποίηση των προσφυγών. Η ουσία της πρότασης, είπε, έγκειται στην έκφραση ετοιμότητας να συνδράμει την κυβέρνηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια και να εμπλακεί σε ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι τα πιο πρόσφορα και ενδεδειγμένα μέσα, ώστε να εξουδετερωθεί η τουρκική προσπάθεια.

Είπε, επίσης, ότι εάν οι δημόσιες προειδοποιήσεις και οι συστάσεις, που απευθύνει το επίσημο κράτος δε βρίσκουν ανταπόκριση, επειδή οι αντιστάσεις είναι πλέον πολύ χαλαρές, η πολιτεία δεν πρέπει να μείνει απαθής. Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Μητσόπουλος, να προσμετρήσει όλες τις πιθανές επιπτώσεις και να κινηθεί, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, νομοθετικό ενδεχομένως, μέσα από μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.

Ο κ. Μητσόπουλος εξήγησε ότι οποιοσδήποτε προσφεύγει στις ψευδοεπιτροπές του Ντενκτάς, αποστερείται οριστικά του δικαιώματος περιουσίας, επειδή αυτό ουσιαστικά επιχειρεί να κάνει ο κ. Ντενκτάς.

Ερωτηθείς εάν ο ΔΗΣΥ προτίθεται να καταθέσει προς έγκριση στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και οι πληροφορίες συνηγορούν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ είπε ότι ήδη αναπτύσσεται μια σχετική πρωτοβουλία στα πλαίσια του νομικού συμβουλίου του κόμματος σε συνεννόηση με τον Πρόεδρό του, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανάληψης μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ο κ. Μητσόπουλος αμφισβήτησε τις δηλώσεις Ντενκτάς για 18 Ελληνοκυπρίους που προσέφυγαν στον ίδιο για τις περιουσίες τους, αλλά τόνισε «την ανάγκη να κινηθούμε τάχιστα και συντονισμένα από κοινού με την Ελλάδα με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν», προκειμένου να εξουδετερωθεί ο σχεδιασμός της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι ο ΔΗΣΥ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης στη Βουλή νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα αποτρέπει οποιονδήποτε από το να προσφεύγει σε παράνομα όργανα και Σώματα του κατοχικού καθεστώτος και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κινηθεί παρασκηνιακά και προληπτικά στους χώρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης και να αποσοβούσε το θετικό κλίμα που δημιούργησε για την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς η σύσταση της λεγόμενης «επιτροπής».

Επεσήμανε ότι εάν «υπάρχει δόση αληθείας στα λεγόμενα του κ. Ντενκτάς είναι προφανές ότι δημιουργούνται σοβαρά πολιτικά προβλήματα, τα οποία θα έχουν νομικές και ενδεχομένως κοινωνικές προεκτάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ