Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο ΕΔΑΔ το θέμα των «εσωτερικών ένδικων μέσων»

Το Νοέμβρη αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το θέμα των λεγόμενων «εσωτερικών ένδικων μέσων» που επιχειρεί να εισαγάγει η Τουρκία προκειμένου να παρεμποδίσει χιονοστιβάδα προσφυγών από Ελληνοκυπρίους για τις περιουσίες τους στα Κατεχόμενα και παράλληλα να επιτύχει έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τα βασικά σημεία της νομικής επιχειρηματολογίας για να στηρίξει τις θέσεις της, όταν παρέμβει ενώπιον του ΕΔΑΔ ότι δεν υπάρχουν «εσωτερικά ένδικα» στα Κατεχόμενα.

Το θέμα που θα συζητηθεί ενώπιον του ΕΔΑΔ αφορά ατομικές προσφυγές και η Τουρκία θα έχει πίστωση χρόνου να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της, τα οποία στη συνέχεια θα σταλούν στο δικηγόρο της υπόθεσης Αχιλλέα Δημητριάδη για να απαντήσει.

«Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να ζητήσει να παρέμβει στην υπόθεση και φαίνεται πως το θέμα αυτό θα φθάσει στο αποκορύφωμά του τον προσεχή Νοέμβρη", είπε ο Γ. Ιακώβου.

Το ΕΔΑΔ έχει καλέσει την Τουρκία να υποβάλει «περαιτέρω γραπτές παρατηρήσεις» πριν από τις 30 Σεπτέμβρη 2003 για το κατά πόσο έχουν εξαντληθεί «οι εσωτερικές θεραπείες». Η πρόσκληση του Δικαστηρίου προς την τουρκική κυβέρνηση έγινε μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος της Αγκυρας, στο οποίο προέβαλε τον ισχυρισμό ότι στα Κατεχόμενα υπάρχουν και λειτουργούν εσωτερικά ένδικα μέσα που οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να εξαντλούν πριν προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ. Αναφορικά με τη συνεργασία με την Αθήνα για αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων, ο Γ. Ιακώβου είπε πως δεν πρόκειται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν και που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της τουρκικής προσπάθειας να πείσει το ΕΔΑΔ ότι υπάρχουν «εσωτερικά ένδικα» στα Κατεχόμενα για το θέμα των περιουσιών, ωστόσο τόνισε πως «υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Ιακώβου είπε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς και του κατοχικού ηγέτη στο θέμα των περιουσιών «σοβαρά, γιατί υπάρχει πιθανότητα παραπλάνησης ακόμα και του ΕΔΑΔ».

Καταβάλλεται, είπε, μια συντονισμένη προσπάθεια για να διαφυλαχτούν τα δικαιώματα των πολιτών και το δικαίωμα που δίδει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ατομική προσφυγή.

«Οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη και να εξηγήσουμε ότι όχι μόνο τα δικαστήρια και το ψευδοκράτος είναι μη αναγνωρισμένα αλλά είναι παράνομα, έχουν καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όλα τα όργανα του ψευδοκράτους είναι παράνομα», πρόσθεσε, για να τονίσει πως «δεν μπορεί να αναμένεται κανένας πολίτης καμιάς χώρας να προσφύγει σε ένα όργανο που είναι σαφώς παράνομο και καταδικασθέν από το ΣΑ».

Ο υπουργός Εξωτερικών δε θέλησε να επιβεβαιώσει πληροφορίες ότι Ελληνοκύπριοι έχουν στείλει επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας οικονομική βοήθεια και προειδοποιώντας πως είναι δυνατό να απευθυνθούν στο κατοχικό καθεστώς εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ισχυρό μήνυμα» προαναγγέλλει η Τουρκία(2021-07-14 00:00:00.0)
Στα Κατεχόμενα ο Γκιουλ(2007-09-14 00:00:00.0)
Η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας(2005-04-08 00:00:00.0)
Θεωρεί διχοτομημένη την Κύπρο(2003-10-14 00:00:00.0)
Διεκδικεί τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές(2003-08-12 00:00:00.0)
Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων στα Στροβίλια(2003-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ