Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια τουρκικών προκλήσεων στα Στροβίλια

Συνεχίστηκαν και χτες οι τουρκικές προκλήσεις στην Κοινότητα Στροβίλια, στην Κύπρο, όπου ο κατοχικός στρατός κάνει κατασκευαστικά έργα και πιέζει τους Ελληνοκύπριους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου, προχώρησε σε διαδοχικές συναντήσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία Μάικολ Κλόσον, τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Λιν Πάρκερ και τον αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Σβίκνιου Βλόσοβιτς, από τους οποίους ζήτησε να «ασκήσουν πίεση» και να «λάβουν μέτρα, για τον τερματισμό της τουρκικής επεκτατικότητας». Συγκεκριμένα, ο Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε «την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για αποκατάσταση του "Στάτους Κβο" στα Στροβίλια», επισημαίνοντας ότι «συνιστά παραβίαση, που άρχισε το 2000 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

Ο Γ. Ιακώβου, μεταφέροντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων, με δηλώσεις του ανέφερε: «Οι τρεις αξιωματούχοι, αποδέχονται τις δικές μας θέσεις ότι πρόκειται για έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως οι ενέργειες της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι εντελώς απαράδεκτες». Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι όπως τον βεβαίωσαν, οι τρεις εκπρόσωποι «έχουν προβεί σε εντονότατα διαβήματα προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την αναφορά στα Στροβίλια, που περιέχεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» και πρόσθεσε ότι «αυτό που περιέχεται στην έκθεση, μιλά απλώς για παραβίαση και η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να τονίζει ότι συνεχίζεται και επιδεινώνεται η παραβίαση του "Στάτους Κβο"».

Την ίδια ώρα που οι εντάσεις και οι προκλήσεις συνεχίζονται στα Στροβίλια, στην επικαιρότητα βρίσκεται και η προ ημερών άρνηση του Ρ. Ντενκτάς να δεχτεί το ψευδοκράτος το κονδύλι ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ανάπτυξης στα Κατεχόμενα και για διαδικασίες εξαγωγής προϊόντων.

Πάντως, χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, παρά την αρχική απόρριψη της δέσμης μέτρων της ΕΕ, δήλωσε ότι «έχει ζητήσει διευκρινίσεις για να καθορίσει αναλόγως της θέση του». Συγκεκριμένα, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι «είχε μακρά συζήτηση με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αντριαν βεν ντεν Μιρ για τη δέσμη μέτρων και αναμένει τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις που έχει θέσει».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η τουρκική πλευρά θα δεχόταν επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έκδοση φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών, αλλά μόνο στα κατεχόμενα λιμάνια, υποστηρίζοντας ότι «τα σύνορα της ελληνοκυπριακής πλευράς τελειώνουν στο Λήδρα Πάλας».

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να συγκατατεθεί στη χρησιμοποίηση των κατεχόμενων λιμανιών της Δημοκρατίας για εμπόριο από τα Κατεχόμενα», τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας ουσιαστικά σε σχόλια του προέδρου του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ. Ο ίδιος παράλληλα, δήλωσε ότι ήταν αναμενόμενη η αντίδραση του Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τουρκοκυπρίους, επισημαίνοντας ότι «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναλαμβάνει εαυτόν». Ο εκπρόσωπος, συγχρόνως τόνισε ότι «η εξαγωγή τουρκοκυπριακών προϊόντων είναι δυνατή μόνο με εξουσιοδότηση των αρμοδίων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εξαγωγή προϊόντων είναι δυνατή μόνο μέσω των νόμιμων λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεωρεί διχοτομημένη την Κύπρο (2003-10-14 00:00:00.0)
Συνωστισμός στην Πράσινη Γραμμή (2003-04-25 00:00:00.0)
Ανοιχτή διάσταση απόψεων Ερντογάν - Ντενκτάς (2003-01-03 00:00:00.0)
Αποκλείει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις ο Ντενκτάς (2002-08-23 00:00:00.0)
Θα ενταθούν οι επισκέψεις κοινοτικών αξιωματούχων (2002-01-03 00:00:00.0)
«Δε θα επιστρέψουμε στις προ του '74 ημέρες» (2001-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ