Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΔΟΣ
Ξεκινά σήμερα η Σύνοδος υπουργών Δημόσιας Διοίκησης

Στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση το αυτονομιστικό κόμμα της Ισπανίας «Μπατασούνα»

Την παραπέρα συγκέντρωση της εξουσίας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο επιτελείο των Βρυξελλών ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου της Επιτροπής Περιφερειών στη Ρόδο, χτες, μία μέρα πριν την έναρξη της 10ης Ατυπης Συνόδου των υπουργών Δημόσιας Διοίκησης της ΕΕ. Συγκεκριμένα ο υπουργός εισηγήθηκε τη «γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης στον ευρωπαϊκό χώρο, η οποία θα ενοποιεί σε επίπεδο δομών την ευρωπαϊκή πολιτική και θα εντάσσει οργανικά σε αυτήν τις εθνικές αναπτυξιακές στρατηγικές».

Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός είπε ότι αποτελεί απαραίτητο βήμα, ανάμεσα σε άλλα, και η διαμόρφωση του μοντέλου περιφερειακής συγκρότησης, την οποία προωθεί και η ελληνική κυβέρνηση με την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 2006 και τη θεσμοθέτηση της αιρετής περιφέρειας, με εγκάθετο κυβερνητικό υπάλληλο.

Οι εργασίες της άτυπης Συνόδου ξεκινούν σήμερα, υπό την προεδρία του Κ. Σκανδαλίδη και με ομιλία του ίδιου με θέμα «Αποτιμώντας τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις: προς ένα Ευρωπαϊκό Διοικητικό Χώρο;». Ακολούθως θα μιλήσει για τη «Διευρυμένη Ευρώπη στο Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης», ενώ ο αντιπρόεδρος της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Επιτροπή, Νιλ Κίνοκ, θα μιλήσει για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών, Αλμπερτ Μπορ, και συζήτηση. Ακολούθως ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας, Λουίτζι Ματζέλα, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ και το απόγευμα ο Κ. Σκανδαλίδης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

ΕΕ: «Τρομοκρατική οργάνωση» το «Μπατασούνα»!

Μετά και τις ΗΠΑ, η ΕΕ αποφάσισε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και συμπεριέλαβε το ριζοσπαστικό αυτονομιστικό κόμμα «Μπατασούνα» στον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές.

Την απόφαση των «15» και της χθεσινής Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, έσπευσε να χαιρετίσει φυσικά ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Ανχέλ Αθέβες. Ο Ισπανός υπουργός θριαμβολογώντας, στο περιθώριο της συνόδου των ομολόγων του της ΕΕ, δήλωσε ότι η ΕΤΑ (ένοπλη αυτονομιστική βασκική οργάνωση) δεν «έχει πλέον κάλυψη» και δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί στο εξής το κόμμα «Μπατασούνα» για να «διαδίδει τα μηνύματά της» στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και στα τοπικά κυβερνητικά όργανα...

Η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών ενέκρινε την προχθεσινή απόφαση των «15» να συμπεριληφθεί το κόμμα «Μπατασούνα» στο σχετικό κατάλογο. Η απόφαση αυτή επιβάλλει την αυτόματη συνεργασία μεταξύ δικαστικών και αστυνομικών αρχών κάθε κράτους - μέλους για την καταστολή των δραστηριοτήτων του κόμματος. Κατά συνέπεια, όλες οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωμένες να δράσουν κατά των μελών του «Μπατασούνα», να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις τους εντός οποιουδήποτε εδάφους της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απρίλη η ισπανική κυβέρνηση έθεσε εκτός νόμου το «Μπατασούνα» και ότι οι ΗΠΑ προσέθεσαν στις 7 Μάη το όνομά του στο δικό τους κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Σήμερα λήγουν στο Λουξεμβούργο οι εργασίες της τελευταίας, επί Ελληνικής Προεδρίας, συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην οποία προέδρευσαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος.

Σε αυτήν συζητήθηκαν το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν επί μακρόν σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ, η θέσπιση ελάχιστων προτύπων για την αναγνώριση και το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών και απάτριδων, ως προσφύγων και ως πρόσωπα που χρειάζονται διεθνή προστασία. Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων όσον αφορά τις διαδικασίες χορήγησης ή αφαίρεσης του καθεστώτος του πρόσφυγα στα κράτη - μέλη. Η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής που αφορά τα εξωτερικά σύνορα. Η έκθεση που αφορά τη λαθρομετανάστευση, τους ελέγχους στα σύνορα και τον καταμερισμό των δαπανών. Η έκθεση που αφορά στον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων. Η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη μετανάστευση, την ένταξη και την απασχόληση και η ανακοίνωση σχετικά με το καθεστώς για τη διεθνή προστασία και τις θεωρήσεις βίζας, αλλά και της Σένγκεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ