Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιχείρηση ενσωμάτωσης των διαδηλώσεων

Τη μάσκα του «προστάτη» και «φίλου» των διαδηλωτών βάζει η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια στιγμή «πρωταγωνιστεί» για να δοθεί μέσα από τη σύνοδο ώθηση σε όλες τις στρατηγικές της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ξετυλίγοντας μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των μεγάλων διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση προβάλλει το προσωπείο της συναίνεσης και του διαλόγου. Χαρακτηριστικές είναι οι μειλίχιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μετά από σύσκεψη που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο ακριβώς τα «πρακτικά μέτρα» για την «υποδοχή» των διαδηλωτών.

«Το μοντέλο της Θεσσαλονίκης είναι ένα μοντέλο συναινετικό. Με αυτή την έννοια έχουμε τους δρόμους της συνεννόησης ανοιχτούς και πιστεύουμε πως οι πολίτες που διαδηλώνουν είναι υπεύθυνοι πολίτες», δήλωσε ο Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το υπουργείο του «υποστηρίζει με πολλούς τρόπους, σε θέματα διαμονής, μεταφοράς, ενημέρωσης, τους πολίτες που θα επισκεφθούν την πόλη εκείνες τις ημέρες, με ένα πλαίσιο υποστήριξης που το ονομάζουμε "Φιλοξενία - Σεβασμός"». Οταν ρωτήθηκε όμως για τα «μέτρα ασφαλείας» περιορίστηκε να παραπέμψει σε «άλλους». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που εμφανίστηκε υπέρμαχος της ελεύθερης διακίνησης των διαδηλωτών: «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτρέψουμε, όχι απλώς να διαδηλώσουν, αλλά και να μεταφέρουν τις απόψεις τους», είπε, αλλά φρόντισε να «φωτογραφίσει» ποιους εννοεί: «Είναι χρήσιμες απόψεις οι απόψεις και των κινημάτων, των κινημάτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τα μεγάλα θέματα της παγκοσμιοποίησης, τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη στον Τρίτο Κόσμο, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Θέματα μείζονος σημασίας όπως είναι ο περιορισμός της φτώχειας, η προστασία του περιβάλλοντος, τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Είναι θέματα που μας απασχολούν και θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή της κοινωνίας».

Ταυτόχρονα ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε κανένα πρόβλημα να υπογραμμίσει την «ανάγκη» η σύνοδος της Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, είτε μέσα από το νέο Σύνταγμα είτε μέσω ενός «κειμένου στρατηγικού δόγματος» που θα κατατεθεί από τον Χ. Σολάνα και αφορά, όπως είπε, την πορεία της ΕΕ στη διεθνή σκακιέρα, ποιες είναι οι απειλές και οι προκλήσεις ώστε «να έχει θέση και φωνή σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας». Ανέφερε ακόμα ότι στην ατζέντα βρίσκονται τα θέματα των Βαλκανίων, εκφράζοντας την ευχή ότι «κάποια στιγμή» οι χώρες των «Δυτικών Βαλκανίων» θα ενταχθούν στην ΕΕ, καθώς και το θέμα της «λαθρομετανάστευσης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης διαπίστωσε ότι «η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, διψά για εντονότερη ανάπτυξη και αυτό θα γίνει μέσα από την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών», όπως αυτές που υποδεικνύει η Κομισιόν (ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, κ.ο.κ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ