Παρασκευή 6 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας η Ελληνική Προεδρία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του ΕΚ με θέμα την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, παρουσία του κ. Γιαννίτση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Πράγματι, η Ελληνική Προεδρία διαχειρίστηκε σοβαρά ζητήματα. Στις 17/2 απεφάνθη ότι το πρόβλημα με το Ιράκ ήταν ο αφοπλισμός του, πράγμα που προκάλεσε τα συγχαρητήρια του κ. Μπους. Η διαφωνία με τις ΗΠΑ ήταν όχι στο αν θα έπρεπε να γίνει χρήση βίας, αλλά στο πότε. Εξάλλου, η Ελλάδα και άλλα κράτη - μέλη δεν άρθρωσαν ούτε λέξη επίκρισης στην αγγλοαμερικανική επιδρομή αλλά τη βοήθησαν με κάθε τρόπο. Η δήλωση της Προεδρίας της 16/4, νομιμοποιεί εκ των υστέρων την επίθεση, αναγνωρίζει στους επιδρομείς την κυριαρχία στο Ιράκ, ενώ αναθέτει στον ΟΗΕ το ρόλο του μεσάζοντα στη διανομή της λείας. Τι κι αν δε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, τι κι αν Αμερικανοί επίσημοι δηλώνουν ότι δεν υπήρχαν; Αν η πραγματικότητα σας διαψεύδει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Αλλο μεγάλο κατόρθωμά σας είναι η καταβρόχθιση 9,5 νέων χωρών από την ΕΕ. Λέω εννιάμισι, γιατί η Κύπρος μπαίνει διχοτομημένη, αλλά αυτό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια που δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να επισκιάσει την αίγλη της "μεγάλης Ευρώπης"! Αλήθεια, τι θα κάνει η ΕΕ για να διώξει τον τουρκικό στρατό κατοχής από την Κύπρο; Οσο για την πολιτική σας στα Βαλκάνια, τι έχετε να πείτε για τις επιδοτούμενες μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων όπως η "Σίσσερ Πάλκο" που αφήνουν χιλιάδες ανέργους στην Ελλάδα και αλλού;

Δεν περνάει επίσης απαρατήρητο ότι η πολιτική σας κατάφερε να βγάλει στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες αγανακτισμένους εργαζόμενους, σήμερα στη Γαλλία, χτες στην Αυστρία, νωρίτερα στην Ελλάδα, σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Είναι η απάντησή τους στο χτύπημα όλων όσων κατέκτησε η εργατική τάξη τα τελευταία χρόνια.

Θα ήταν παράλειψή μου το να μην αναφερθώ στη φαρσοκωμωδία της Συνέλευσης, με την προσεκτική επιλογή των μελών της ώστε να πνιγεί οποιαδήποτε φωνή αντίθετη προς την ΕΕ, με την απροκάλυπτη χειραγώγησή της από το προεδρείο. Ο βιασμός της δημοκρατίας δημιούργησε ένα έκτρωμα που ανακατανέμει την εξουσία υπέρ των ισχυρών και βάζει τα θεμέλια για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Ενωσης και τη διεκδίκηση πιο ενεργού ρόλου στα πλαίσια του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν, μαζί με τις μυριάδες διαδηλωτών που θα κατακλύσουν σε δυο βδομάδες τη Θεσσαλονίκη, τις πολιτικές της ΕΕ που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες για την ασφάλεια και το βιοτικό επίπεδο των λαών και τις οποίες η Ελληνική Προεδρία εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο. Οσες φιέστες και αν γίνουν, όσα μέτρα καταστολής και αν παρθούν για να προστατεύσουν τους ηγέτες από την αγάπη του πλήθους, όσο μακριά από την πόλη και αν πραγματοποιηθεί η Σύνοδος, δε θα φιμωθεί η βροντερή φωνή διαμαρτυρίας, δε θα κατασταλεί η αντίσταση των συσπειρωμένων αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ