Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θα ενταθούν οι επισκέψεις κοινοτικών αξιωματούχων

Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο Λεοπόρντ Μάουρερ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ανέφερε πως θα ενταθούν οι επισκέψεις κοινοτικών αξιωματούχων στην Κύπρο τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας πως αναμένεται το Μάρτη επίσκεψη του επιτρόπου για θέματα διεύρυνσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο επίτροπος θα αξιολογήσει την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το κεκτημένο, ενώ παράλληλα θα εξετάσει και την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Λ. Μάουρερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και χωριστές συναντήσεις του Γκ. Φερχόιγκεν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, αυτές όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία των συνομιλιών.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα υπάρξει καθυστέρηση στην ένταξη της Κύπρου λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό ο Λ. Μάουρερ επανέλαβε τα όσα έχει πει κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι: «Με ή χωρίς λύση η Κύπρος θα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ με τις πρώτες χώρες». Επανέλαβε παράλληλα πως λύση του Κυπριακού είναι εφικτή.

Ο Λ. Μάουρερ ανέφερε πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και ένταξης της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ οι συζητήσεις με τους Τουρκοκύπριους για εναρμόνιση θα είναι, όπως ελπίζει, μικρής χρονικής διάρκειας. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ είπε πως η Ενωση επιθυμεί τις επαφές με τους Τουρκοκύπριους και αναφέρθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στα «πανεπιστήμια», ενώ υπενθύμισε και τη συνάντηση Φερχόιγκεν-Ντενκτάς τον περασμένο Αύγουστο.

Παρέμβαση ενάντια στις διώξεις του Τύπου στα Κατεχόμενα

Εκκληση προς διεθνείς οργανώσεις να συμβάλουν στον τερματισμό της τουρκικής καταπιεστικής πολιτικής και των επιθέσεων εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στα κατεχόμενα εδάφη απευθύνει η Κύπρος.

Με επιστολές του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Σώτος Ζακχαίος, καλεί την οργάνωση «Human Rights Watch», την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, τη Λέσχη Ξένου Τύπου, τη Διεθνή Αμνηστία και τον Οίκο Ελευθερίας να φέρουν το θέμα στο προσκήνιο και να απαιτήσουν από την τουρκική κυβέρνηση «να τερματίσει την καταδίωξη και να σεβαστεί το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να διαφωνούν με την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό και να εκφράζουν ελεύθερα, χωρίς φόβο, την άποψή τους».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις κατά της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αβρούπα», ο Σ. Ζακχαίος σημειώνει ότι «η εντεινόμενη καταπίεση των Τουρκοκυπρίων έρχεται αμέσως μετά την απόφαση για συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων στις 16 Ιανουαρίου 2002 για συνολική λύση του Κυπριακού και εγείρει ερωτήματα για την πολιτική βούληση της τουρκικής πλευράς να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με καλή πίστη, ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους τους Κύπριους, χωρίς διάκριση».

Στις επιστολές του ο Σ. Ζακχαίος αναφέρει ότι το κατοχικό καθεστώς έχει προβεί σε «κατάσχεση» του εξοπλισμού της «Αβρούπα» και «σύλληψη» δημοσιογράφων της εφημερίδας. Αναφέρει επίσης τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των τυπογραφείων της εφημερίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ