Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Τουρκία παραμένει ο εισβολέας

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την προχτεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να κάνει αποδεκτή την προσφυγή Ελληνοκύπριας εναντίον της Τουρκίας. Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η «επιτροπή αποζημιώσεων» που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα δε θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία σε ό,τι αφορά προσφυγές ξεριζωμένων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου οι πρόσφυγες δεν είναι αναγκασμένοι να εξαντλήσουν «εσωτερικά» ένδικα μέσα και μπορούν να απευθυνθούν στο Δικαστήριο απευθείας.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο επιβεβαίωσε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του που αφορούν αυτό το θέμα. Η απόφαση, που ελήφθη από το 3ο Τμήμα του Δικαστηρίου, ήταν ομόφωνη και την ψήφισε ακόμα κι ο Τούρκος δικαστής. Εκδόθηκε με αφορμή την προσφυγή της Μύρας Ξενίδη - Αρέστη εναντίον της Τουρκίας, που κρίθηκε παραδεκτή από το Δικαστήριο και θα εκδικαστεί εν ευθέτω χρόνω.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε ότι επιβεβαιώνεται από το ΕΔΑΔ πως το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων επί των περιουσιών τους στην κατεχόμενη περιοχή δεν έχει επηρεαστεί από τη συνεχιζόμενη κατοχή, ούτε από οποιαδήποτε μέτρα της τοπικής διοίκησης που είναι υποτελής στην κατοχική δύναμη.

Στα σημαντικά κατέταξε ο εκπρόσωπος και το γεγονός ότι βάσει της απόφασης η Τουρκία θεωρείται υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα. Επισήμανε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέγραψε πως το «σχέδιο Ανάν» δεν έγινε αποδεκτό, άρα δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή των συνθηκών που επικρατούν στα κατεχόμενα και η κατάσταση παραμένει ως είχε όταν εξετάζονταν από το Δικαστήριο οι διακρατικές προσφυγές της Κύπρου και η γνωστή υπόθεση Λοϊζίδου. Αναφορικά με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ο Κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι θεωρήθηκε πως δεν είναι αποτελεσματικό ένδικο μέσο για να χρειαστεί η προηγούμενη εξάντλησή του πριν υποβληθούν προσφυγές στο ΕΔΑΔ.

Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει την απόφαση θετική εξέλιξη και ένα κεκτημένο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αν και η απόφαση δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, εντούτοις αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και κρίνεται ως πιλοτική, αφού η διαπίστωση ότι η «επιτροπή αποζημιώσεων» του κατοχικού καθεστώς δε συνιστά αποτελεσματική θεραπεία, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τις εκκρεμούσες και πιθανές μελλοντικές προσφυγές. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο της απόφασης, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνιστά και η απόρριψη της τουρκικής προσπάθειας για πολιτική εκμετάλλευση των εξελίξεων γύρω από τα δημοψηφίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ