Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ανοιχτά στάδια»

Παιδομάζωμα κλακαδόρων για χαβαλέ, στο φόντο μιας προπαγανδιστικής φιέστας και πρόκληση εύκολης αποθέωσης μπροστά στις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές σε πρώτη ζήτηση.

«Διάλεξε το άθλημα που σου ταιριάζει. Κι έλα μαζί μας». Αφίσα - παγίδα. `Η «Διάλεξε και τη σχολή που θέλεις να πας, για να πάρεις και το πτυχίο που σου ταιριάζει». Αλλά μην πολυσκοτίζεσαι, ό,τι πτυχίο και να πάρεις, το ίδιο άνεργος θα είσαι. Στις ίδιες αγγελίες θα τρέχεις και στις ίδιες ουρές θα στήνεσαι. Το βιογραφικό σου θα πηγαινοέρχεται σαν κουρελόχαρτο από χέρι σε χέρι κι από συρτάρι σε συρτάρι, ώσπου να βολευτείς σε καμιά θέση σερβιτόρου ή λιανοπωλητή. Κάλπικα και βρώμικα είναι όλα. Στην παιδική σου αθωότητα ποντάρουν και στη διάθεσή σου για κοπάνα στηρίζονται. Ενα ελεύθερο ανοιξιάτικο πρωινό στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που καλοπλήρωσαν οι γονείς σου από τις μισοάδειες τσέπες τους.

Το περιτύλιγμα, το αμπαλάζ, στις αποκριάτικες φιέστες τους θα είσαι. Εσύ, θύμα των ορέξεων και των απωθημένων τους, η αίγλη της παιδιάστικης λάμψης και οχλαγωγίας. Αλλα σου μαγειρεύουν και οι φανφάρες και οι τυμπανοκρουσίες είναι για να σου κλείσουν το στόμα, είναι για να σ' έχουνε με το μέρος τους. Είσαι παιδί και ξεγελιέσαι εύκολα μ' ένα μπρελόκ ή ένα καπελάκι. Ενα αυτόγραφο από το ίνδαλμά σου, που τον κάλεσαν κι αυτόν, θύμα και θύτη μαζί, με τη γαλανόλευκη φόρμα, «γλάστρα» πολυτελείας να συμπληρώνει τη σκηνή. Και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν εκεί, για να «δέσει» το γλυκό, να πάρει η προσπάθεια ανθρώπινες διαστάσεις. Στημένο το παιγνίδι, μπαγαποντιά θα μου πεις, ώσπου να περάσουν κάποια χρονάκια, για να καταλάβεις κι εσύ πως τα δήθεν «ανοιχτά στάδια» δε θα είναι για σένα.

Ενα ατέλειωτο παζάρι και σε ελεύθερη αγορά. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν με κόπο κι αίμα και που πληρώσαμε και θα πληρώνουμε τώρα τα σπασμένα με τα καινούρια αντιλαϊκά μέτρα. Και, από την άλλη, οι τελευταίοι εναπομείναντες χώροι, πεσκέσι στις πολυεθνικές, που καπηλεύονται το πιο λαϊκό κι αγαπητό άθλημα, το ποδόσφαιρο, όταν την ίδια στιγμή φυτοζωούν και πνίγονται εκατοντάδες ερασιτεχνικά σωματεία στις συνοικίες και τις γειτονιές.

Ανοιχτά στάδια για όλους και όχι μαζικό ξεπούλημα και εμπορευματοποίηση. Τα στάδια αυτά είναι περιουσία του ελληνικού λαού και καμιά κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα στην εκμετάλλευσή τους.

Στις αξίες του Ολυμπισμού, στην αξιοκρατία και το «ευ αγωνίζεσθαι», πιστεύουμε όλοι και για όλους μας είναι ιδανικό. Ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός πρέπει να γίνει στόχος και πόλος έλξης όλων των εργαζομένων και των αρμοδίων στο κέντρο και την περιφέρεια.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ