Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Αποδοκιμασία των αντιλαϊκών μέτρων

Ολέθρια για το εισόδημά τους θεωρεί τα πρόσφατα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών μαζών, ενώ, ταυτόχρονα, θεωρεί αναξιόπιστους τους πρασινογάλαζους διαχειριστές της εφαρμοζόμενης πολιτικής, από τους οποίους περιμένει τα χειρότερα!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του «Flash», στις 4 και 5 Απρίλη, στο Λεκανοπέδιο Αττικής και με δείγμα 610 νοικοκυριά.

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μας περιμένει διαρκής λιτότητα(!), ενώ καταπέλτης για τους μονομάχους του δικομματισμού είναι και τα υπόλοιπα στοιχεία. Συγκεκριμένα, το 59,1% των πολιτών δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ «χαστούκι» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνιστά το γεγονός ότι το 69,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι, αν ήταν πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, θα επέβαλε τα ίδια ή χειρότερα μέτρα! Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ακόμα ότι:

- Το 54,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

- Το 54,6% πιστεύει ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση.

- Το 58,9% δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά «δεν ή μάλλον δε» θα οδηγήσουν σε εξυγίανση των οικονομικών της χώρας.

- Το 76% πιστεύει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επηρεαστεί αρκετά έως πολύ.

- Το 59,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν ή μάλλον δε θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

- Το 53,5% πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για κοινωνικές παροχές.

- Το 59,1% δηλώνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά το 49,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς... Γενικότερα, το 72% πιστεύει ότι θα υπάρχει διαρκής λιτότητα, ενώ το 46,9% πιστεύει ότι αν ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου θα περνούσε περίπου τα ίδια μέτρα ή (22,4%) ακόμα σκληρότερα.

- Το 38,3% πιστεύει ότι για την κατάσταση της οικονομίας φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και το 45,6% ότι φταίνε και τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση και τα μέτρα, κατανοούν ότι τα προβλήματα είναι πολλά», υποστήριξε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης. Για «γενικευμένη απαισιοδοξία» έκανε λόγο, μιλώντας από την ίδια συχνότητα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τονίζοντας ότι το γεγονός πως μόνο το ένα τρίτο στηρίζει τα μέτρα αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα σοβαρό ρήγμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Αντ. Σκυλλάκος: Υπόβαθρο για αγώνες

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι «υπάρχει το υπόβαθρο να γίνουν αγώνες, αλλά οι αγώνες δε γίνονται αυτομάτως επειδή υπάρχει διαμαρτυρία, επειδή υπάρχει αγανάκτηση», σχολίασε στο ραδιοσταθμό ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Και πρόσθεσε: «Εξαρτάται και από το ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Οταν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων κινούνται στην κατεύθυνση της μακρόχρονης λιτότητας και της συναίνεσης, αυτό και επί ΠΑΣΟΚ, έχουμε δει τι κάνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και τώρα βλέπουμε τι κάνει και σήμερα. Εκτός από κάποιες φραστικές διαφοροποιήσεις, στρώνει το χαλί, διότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Θα έπρεπε να ξεσηκωθεί το σύμπαν, αλλά οι προσπάθειες γίνονται μόνο από μία μερίδα κάποιων συνδικάτων που έχουν άλλη κατεύθυνση, των ταξικών συνδικάτων όπως λέμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ