Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δίψα για... «διαρθρωτικές αλλαγές»
  • Περιστολή των δαπανών, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και διαρθρωτικές αλλαγές, το «τρίπτυχο» της αντιλαϊκής επέλασης
  • Εκκληση στον Γ. Παπανδρέου για συναίνεση
  • Περήφανη η κυβέρνηση για τα συγχαρητήρια της Κομισιόν!
  • Ευ. Αντώναρος: Δεν υπάρχει λιτότητα, αλλά «αποκατάσταση της δημοσιονομικής ομαλότητας»!

Ασυγκράτητη ορμή για την άμεση υλοποίηση των «διαρθρωτικών αλλαγών» διακατέχει την κυβέρνηση, η οποία ταυτόχρονα δείχνει πλήρη περιφρόνηση και αλαζονεία απέναντι στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, ισχυριζόμενη ξεδιάντροπα ότι η λιτότητα είναι για το καλό τους!

Αντλώντας δύναμη από τα... συγχαρητήρια της Κομισιόν για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους την ετοιμότητά της να πάρει τολμηρές αποφάσεις για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Παράλληλα, ζητά τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προχωρήσουν «οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις», αφήνοντας καθαρά να φανεί ότι εννοεί την ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να επιταχύνει την αντιλαϊκή επέλαση εξέφρασε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η χώρα πρέπει να μπορέσει να βρει εκείνους τους πόρους που χρειάζεται, ώστε να πάει μπροστά», δήλωσε και δε δίστασε να ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα γίνει με άγρια λιτότητα, περιστολή κοινωνικών δαπανών, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και διαρθρωτικές αλλαγές. Είπε ο Ευ. Αντώναρος επί λέξει: «Αυτό θα γίνει με διάφορους τρόπους: Θα γίνει με την περιστολή των δαπανών... Θα γίνει με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία επίσης προχωρεί. Και θα πάει, επίσης, μπροστά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχουμε προαναγγείλει ότι θα γίνουν». Προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, συμπλήρωσε: «Θα πάρουμε τολμηρές αποφάσεις, θα κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές»...

Κληθείς να δώσει ένα χειροπιαστό παράδειγμα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που υλοποιεί η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος ανέφερε αμέσως την απελευθέρωση του ωραρίου: «Σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, σας αναφέρω μία που ανακοινώθηκε ήδη: Το εθνικό ωράριο. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης της κυβέρνησης. Οταν κάτι είναι έτοιμο, τότε ανακοινώνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, «γίνονται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών»(!), υποστήριξε σοβαρά ο Ευ. Αντώναρος, προκαλώντας τα ειρωνικά μειδιάματα των δημοσιογράφων. Ακάθεκτος όμως συνέχισε ισχυριζόμενος ανερυθρίαστα ότι δεν υπάρχει λιτότητα αλλά... δημοσιονομική προσαρμογή! «Αυτό το οποίο εσείς αποκαλείτε λιτότητα είναι αποκατάσταση της δημοσιονομικής ομαλότητας», αποφάνθηκε, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των καλόγερων του Μεσαίωνα που βάφτιζαν το κρέας ψάρι...

Στο στόχαστρο οι κοινωνικές δαπάνες

Η κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερα ενισχυμένη μετά τα, καθ' όλα δικαιολογημένα, εύσημα που απέσπασε από τις Βρυξέλλες το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο συνοψίζει το σύνολο της επερχόμενης νεοφιλελεύθερης λαίλαπας για τα επόμενα τρία χρόνια. «Η κυβέρνηση αποκαθιστά με συνέπεια την αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφαρμόζοντας την πολιτική της ήπιας και αταλάντευτης δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν μέσα από την αξιολόγηση του προγράμματος αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα κινείται αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών, με έμφαση τις δημόσιες δαπάνες». Είναι τέτοια η χαρά της κυβέρνησης για τα εύσημα της Κομισιόν, ώστε ο Ευ. Αντώναρος έκρινε σκόπιμο να διαβάσει ολόκληρη τη δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είχε πει ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο για την αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2005, αλλά και την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων φέτος»!!!

Συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την πολιτική συναίνεση, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, για την επιβολή των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, εκφράζοντας την απογοήτευσή του, γιατί ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει εγκαταλείψει την τακτική της φραστικής πόλωσης.

«Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης ζήτησε, βεβαίως, τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας», είπε αναφερόμενος σε ομιλία το προηγούμενο βράδυ του υπουργού στη Βουλή, στη διάρκεια της οποίας είχε τονίσει με σαφήνεια ότι «θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουμε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν για την υλοποίησή τους συνεχή διάλογο και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις». Ο Ευ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και ακόμα και «αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», ενώ απηύθυνε έκκληση στον Γ. Παπανδρέου: «Είναι απολύτως απαραίτητο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει ότι με τον στείρο και καταγγελτικό πολιτικό λόγο, ο οποίος δεν περιέχει καμία πρόταση, δεν προσφέρει κάτι στη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ