Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Οι Αθηναίοι θα κυκλοφορούν μόνο με ειδικές κάρτες!

Σε κυκλοφοριακή καραντίνα βάζουν το Λεκανοπέδιο της Αττικής κυβέρνηση και «Αθήνα 2004» τον Αύγουστο του 2004, με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες και αφορούν τη στάθμευση και τη διακίνηση στους χώρους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στην ουσία αφαιρούν κάθε δυνατότητα κίνησης στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Αττικής και κυρίως σε όσους διαμένουν ή εργάζονται πλησίον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Κι αυτό γιατί θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο με ειδικές κάρτες και άδειες!

Οι ειδικές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 2-31 Αυγούστου 2004 από τις 7 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες από τον «Αθήνα 2004», καθιερώνονται δύο ζώνες. Η Ζώνη Ελεγχόμενης Εισόδου και Κυκλοφορίας (ΖΕΕΚ) και η Ζώνη Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΖΕΣ). Το εύρος των δύο ζωνών ποικίλλει ανάλογα με την εγκατάσταση. Σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ΟΑΚΑ) η ΖΕΕΚ αποτελείται από συγκεκριμένους δρόμους περιμετρικά του συγκροτήματος, ενώ αλλού εκτείνονται και σε οικοδομικά τετράγωνα (π.χ. συγκρότημα Ελληνικού, Παναθηναϊκό Στάδιο)!

Ωφελημένες από αυτές τις «νεκρές» ζώνες θα είναι βέβαια οι πολυεθνικές εταιρίες - χορηγοί της ΔΟΕ. Πώς; Εχουν προβλεφτεί χώροι, περιμετρικά των ζωνών, όπου θα πωλείται εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά για όσους θέλουν, αλλά δεν... μπορούν να αγοράσουν από κάποιο κατάστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Στη ΖΕΕΚ θα επιτρέπεται η είσοδος και η κυκλοφορία μόνο όσων αυτοκινήτων και δικύκλων είναι εφοδιασμένα με την ειδική άδεια πρόσβασης και στάθμευσης οχήματος. Στη ΖΕΣ μπορεί να κυκλοφορήσει οποιοδήποτε αυτοκίνητο ή δίκυκλο, επιτρέπεται όμως να σταθμεύουν μόνο όσα διαθέτουν την ειδική άδεια πρόσβασης και στάθμευσης. Δηλαδή ένα αυτοκόλλητο σήμα που θα εκδίδεται από τον «Αθήνα 2004» και θα διανέμεται στους δικαιούχους από τον οικείο δήμο και το οποίο θα τοποθετείται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου ή σε εμφανές σημείο στο δίκυκλο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όσα παρουσιάστηκαν χτες είναι σχέδια επί χάρτου, αφού οι εμπλεκόμενοι δήμοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την απαιτούμενη καταγραφή των δικαιούχων. Διαδικασία που - σύμφωνα με τον «Αθήνα 2004» - θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μάη. Οι κάρτες των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να έχουν διανεμηθεί έως τις αρχές Ιούλη.

Τις άδειες πρόσβασης και στάθμευσης δικαιούνται οι πολίτες που κατοικούν ή εργάζονται εντός των ΖΕΕΚ και ΖΕΣ και είναι κάτοχοι ή χρησιμοποιούν ΙΧ αυτοκίνητο ή δίκυκλο. Αυτοί θα κληθούν να προσέλθουν ή να αποστείλουν συστημένη επιστολή μέχρι τις 15 Μάη στο δήμο για να βεβαιώσουν ότι κατοικούν ή εργάζονται εκεί.

Οι δήμοι που εμπλέκονται στη διαδικασία χορήγησης καρτών είναι οι ακόλουθοι:

  • Για το Παναθηναϊκό Στάδιο: Δήμος Αθηναίων (ΖΕΕΚ)
  • Για το ΟΑΚΑ: Δήμοι Αμαρουσίου (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ) και Νέας Ιωνίας (ΖΕΣ).
  • Για το Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού: Δήμοι Ελληνικού (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ), Αλίμου (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ), Γλυφάδας (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ), Αργυρούπολης (ΖΕΣ).
  • Για το Ολυμπιακό Συγκρότημα Παραλιακής Ζώνης Φαλήρου: Δήμοι Καλλιθέας (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ), Π. Φαλήρου (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ).
  • Για το Στάδιο Καραϊσκάκη: Δήμος Πειραιά (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ).
  • Για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: Δήμος Πειραιά (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ).
  • Για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου: Δήμοι Γαλατσίου (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ), Νέας Ιωνίας (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ).
  • Για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Πυγμαχίας Περιστερίου: Δήμοι Περιστερίου (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ), Αγίων Αναργύρων (ΖΕΣ).
  • Για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Ανω Λιοσίων: Δήμος Ανω Λιοσίων (ΖΕΕΚ).
  • Για το Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή: Δήμοι Ζωγράφου (ΖΕΕΚ), Αθηναίων (ΖΕΕΚ).
  • Για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Αρσης Βαρών: Δήμος Νίκαιας (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ).
  • Για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο και το Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλου: Δήμος Μαρκόπουλου (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ).
  • Για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά: Δήμος Μαραθώνα (ΖΕΕΚ, ΖΕΣ).

Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα μέλη του ιατρικού συλλόγου Αθήνας και Πειραιά, ενώ θα δοθεί άδεια πρόσβασης και στάθμευσης σε οχήματα συνεργείων των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας. Ακόμα, θα διασφαλιστεί η λειτουργία κάποιων δημοσίων ή ιδιωτικών υπηρεσιών (γηροκομεία, ξενοδοχεία, Ιατρικά Κέντρα κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ