Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Παραιτήσεις», μισθοί και αναπληρώσεις

Σε κάποια ιδιωτικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να προσληφθούν, υποχρεώνονται να προϋποβάλουν παραίτηση με ημερομηνία Ιουνίου του ίδιου σχολικού έτους ή με ανοιχτή ημερομηνία. Επίσης, ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικοί «πείθονται» να υποβάλουν παραίτηση κάθε Ιούνη, προκειμένου - κατά «διαβεβαίωση» του εργοδότη - να επαναπροσληφθούν το Σεπτέμβρη.

Ομως, με την «παραίτηση»: 1) Κανείς δεν εγγυάται ότι ο εργοδότης θα επαναπροσλάβει τον εκπαιδευτικό. 2) Ο εκπαιδευτικός χάνει την προϋπηρεσία δύο καλοκαιρινών μηνών, η οποία δεν προσμετράται για μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. 3) Ο εκπαιδευτικός χάνει το μισθό και τα ένσημα του ΙΚΑ (συντάξιμη προϋπηρεσία) των δύο μηνών. 4) Χάνει την αποζημίωση και το Ταμείο Ανεργίας (αν υποτεθεί πως ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύσει τον εκπαιδευτικό).

Για τις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών: Βάσει του θεσμικού πλαισίου, οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν πρέπει να υπολείπονται των συναδέλφων τους, των διορισμένων σε δημόσια σχολεία. Ομως, ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, εκμεταλλευόμενοι την ανεργία του κλάδου, υποχρεώνουν ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να εργάζονται με αποδοχές σημαντικά μικρότερες από τις νόμιμες.

Σχετικά με τους διορισμούς αναπληρωτών: Η πρόσληψή τους επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται για την αναπλήρωση συγκεκριμένου καθηγητή που απουσιάζει από το σχολείο. Ωστόσο, σχολάρχες προσλαμβάνουν καθηγητές ως αναπληρωματικούς, ακόμη και όταν δεν υπάρχει νομίμως απουσιάζων εκπαιδευτικός, τον οποίο να αναπληρώνουν. Ετσι, υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που εξακολουθούν να είναι διορισμένοι ως αναπληρωτές και μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο 682/77, οι προσλήψεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών γίνονται αρχικά για μια διετία, στη συνέχεια για μια τετραετία και ακολούθως μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, το άρθρο 29 του ίδιου νόμου προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί ενός σχολείου, που υπηρετούν με 2ετή σύμβαση, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Εξάλλου, παρέκκλιση από το επίσημο αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα του κάθε ιδιωτικού σχολείου, επιτρέπεται μόνο με απόφαση του υπουργού Παιδείας και προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (άρθρο 4 του ν. 682/77, εγκύκλιος Δ5/5739/1994 κ.ά.). Η παρέκκλιση άνευ αδείας τυπικά θεωρείται πειθαρχικό αδίκημα (άρθρο 41, του ν. 682/77).

Οι παράνομες παρεκκλίσεις σε ιδιωτικά σχολεία έχουν δυσμενείς εργασιακές επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς, εφόσον: Δεν εκδίδονται διοριστήρια γι' αυτές τις ώρες. Δεν προσμετρούνται οι ώρες αυτές στην εκπαιδευτική προϋπηρεσία. Δεν αμείβονται οι εκπαιδευτικοί τους καλοκαιρινούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ