Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Υποχώρησε» ο Μπάρακ, διαμεσολαβεί περισσότερο η Ουάσιγκτον

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την «παραχώρηση» του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αποδεχτεί, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι τρέχουσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, ενεργότερη παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην «ειρηνευτική διαδικασία» ανακοίνωσε, με ικανοποίηση, ο Λευκός Οίκος. Σε «αντάλλαγμα», η Ουάσιγκτον προσφέρθηκε να «βοηθήσει» τον ισραηλινό στρατό κατά την αποχώρησή του από τον Νότιο Λίβανο, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ευχαριστημένος εμφανίστηκε μετά την πολύωρη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε ότι ο «Εχούντ Μπάρακ αποδέχτηκε, τελικά, το παλαιστινιακό αίτημα που του μεταφέρθηκε μέσω της Ουάσιγκτον για ενεργότερη αμερικανική διαμεσολάβηση» σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σημαντικά βήματα προόδου μέχρι τα μέσα Μάρτη στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες για το προσχέδιο της τελικής συμφωνίας. Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει, την Τρίτη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος αφού συναντηθεί με τον Μπιλ Κλίντον, θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τον Κλίντον αλλά και τον Μπάρακ, ο οποίος θα επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 20 του Απρίλη.

Παράλληλα, ο Κλίντον ανακοίνωσε ότι «οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην ισραηλινή αποχώρηση από το Ν. Λίβανο» χωρίς να διευκρινίσει το είδος και τον τρόπο της βοήθειας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που έσπευσε να συγχαρεί τον Μπάρακ για την απόφαση να εφαρμόσει τη σχετική απόφαση 425 του ΟΗΕ, «ξέχασε» να αναφέρει ότι το Ισραήλ επιδιώκει τη μερική μετατροπή του περιεχομένου της απόφασης. Την ίδια στιγμή, η «Χεζμπολάχ» συνέχιζε τις επιθέσεις της στο Ν. Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Λιβανέζος πολιτοφύλακας, να τραυματιστεί ένας δεύτερος και να ακολουθήσουν ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε πιθανές θέσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ