Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Εκκληση» Κουσνέρ για επαναπατρισμό προσφύγων «με ρέγουλα»...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο διοικητής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσσοβο, Μπερνάρ Κουσνέρ, έκανε χτες έκκληση για βραδύτερους ρυθμούς στον επαναπατρισμό κάπου δεκάδων χιλιάδων Αλβανών και Σέρβων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται έως σήμερα στο εξωτερικό, αφότου εγκατέλειψαν τις εστίες τους, εξαιτίας των περσινών ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών. Η έκκληση Κουσνέρ, ουσιαστικά, δεν ήταν παρά απάντηση στις πιέσεις που ασκούν τον τελευταίο καιρό διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που φιλοξενούν πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο και οι οποίες έχουν ξεκινήσει κύμα απελάσεων, με το επιχείρημα πως σήμερα δεν υπάρχει λόγος παραμονής των προσφύγων στο έδαφός τους.

«Δεν τους θέλουμε πίσω ταυτόχρονα», είπε χαρακτηριστικά ο Κουσνέρ, ενώ άλλοι αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών συμφωνούσαν μαζί του, με το επιχείρημα πως οι μαζικές επιστροφές προσφύγων στο Κόσσοβο είναι κάτι που δεν μπορεί να τις αντέξει η στοιχειώδης υποδομή που υπάρχει στην περιοχή.

Ο ακριβής αριθμός των Κοσσοβάρων Αλβανών και Σέρβων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι άγνωστος. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει πως φιλοξενεί στο έδαφός της κάπου 170.000 πρόσφυγες και η Ελβετία άλλους 30.000. Αλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεκάδες χιλιάδες άλλους, ενώ μόνον η Σερβία έχει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες τουλάχιστον 350.000 Κοσσοβάρων Σέρβων και άλλων εθνικών μειονοτήτων, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Πάντως, σε άλλο σημείο των χτεσινών δηλώσεών του, ο ύπατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο υπογράμμισε πως «οι κανονισμοί του ΟΗΕ δε συνιστούν αναγκαστικές απελάσεις ατόμων», προσθέτοντας εντούτοις πως εάν εκουσίως οι πρόσφυγες επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους αυτός δεν μπορεί να είναι παρά καλοδεχούμενος.

Απεργία πείνας ξεκίνησαν Σέρβοι κρατούμενοι

Σέρβοι κρατούμενοι ξεκίνησαν χτες απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς διακρίσεων που επικρατεί στις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου, που είναι υπό την εποπτεία της αστυνομικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην Πρίστινα ο Νικόλα Κάμπατσιτς, εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας στην περιοχή, τουλάχιστον 40 Σέρβοι κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς διακρίσεων από μέρους των αστυνομικών του ΟΗΕ. Αφορμή γι' αυτήν την απόφαση στάθηκε η απελευθέρωση του Κοσσοβάρου Αλβανού, Ξελάζ Αντέμι, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω στις 7 του Μάρτη, ενώ έριχνε χειροβομβίδα κατά Σέρβων, προκαλώντας τις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν την ίδια μέρα στο βόρειο τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Ο Κάμπατσιτς δήλωσε πως οι Σέρβοι κρατούμενοι κατηγορούν τους αστυνομικούς και αξιωματικούς της δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο για «διαφορετική και άνιση μεταχείριση μεταξύ των Σέρβων και Αλβανών κρατουμένων». Οπως είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους: «Ορισμένοι φυλακίζονται εξαιτίας βίαιης συμπεριφοράς, όπως η πρόκληση φθορών στα ελαστικά των αυτοκινήτων της αποστολής του ΟΗΕ και άλλοι που επιχείρησαν ανθρωποκτονία από πρόθεση αφήνονται ελεύθεροι»...

Επαναλαμβάνει τις εκταφές στο Κόσσοβο ομάδα ιατροδικαστών

Ομάδες ιατροδικαστών των Ηνωμένων Εθνών θα επαναλάβουν εκταφές στο Κοσσυφοπέδιο την ερχόμενη βδομάδα, σε μια προσπάθεια να ερευνήσουν τους προσεχείς μήνες περίπου 300 περιοχές, στις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται μαζικοί τάφοι. Οι ομάδες διέκοψαν το έργο τους στο τέλος του περασμένου χρόνου, εξαιτίας του χειμώνα και αφού είχαν πραγματοποιήσει περίπου 2.000 εκταφές.

Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Ειδικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη, δήλωσε χτες ότι ιατροδικαστές βρίσκονται ήδη στο Κόσσοβο, αλλά μέσα στις επόμενες βδομάδες αναμένονται οι αφίξεις και άλλων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενικός αναβρασμός... (2004-03-19 00:00:00.0)
Εκτακτα μέτρα Κουσνέρ (2000-06-06 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΗΕ για τις επιστροφές των Σέρβων (2000-05-04 00:00:00.0)
Περίεργες επιχειρήσεις στην «καυτή ζώνη» ... (2000-03-17 00:00:00.0)
Τζάκσον και Θάτσι επιλαμβάνονται τώρα το πρόβλημα του Οράχοβατς... (1999-09-02 00:00:00.0)
Νέες συνομιλίες για εγκατάσταση Ρώσων στο Οράχοβατς (1999-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ