Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στέλλα Σιάνου
Στέλλα Σιάνου
Φωτ.

Πέρασαν 6 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη αδελφή μας Μαρία Πετροπούλου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ, έως το τέλος της ζωής της, πιστή στα ιδανικά του αγώνα.

Τιμώντας τη μνήμη της, προσφέρουμε 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης.

Τα αδέλφια της Νίκος - Ιουλία - Σούλα - Μιχάλης και Ιωάννα

* * *

Φωτ.

Πέρασαν πεντέμισι χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή Χριστόφορου Δαμάνη, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια έως το τέλος της ζωής του την υπόθεση του σοσιαλισμού. Υπήρξε υπόδειγμα αγωνιστή και φωτεινό παράδειγμα, τόσο για τους συντρόφους του, όσο και για τους Κνίτες.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ανέζα Παλαμάρη προσφέρει στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νεράιδας Λάρισας.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 12 Απρίλη, συμπληρώνονται 6 μήνες από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας Ζήση Λάμπρου.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στην ΚΟ Πετρούπολης 150 ευρώ και 50 ευρώ στο Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Την 1η Φλεβάρη 2004 «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 84 χρόνων, ο Κώστας Ηλιόπουλος. Γεννήθηκε στο χωριό Κακούρι Αρκαδίας. Φοιτητής στην Ακαδημία Τρίπολης, στην Κατοχή, διέκοψε τις σπουδές του. Εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και αναδείχτηκε σε στέλεχός της. Με τους πύρινους λόγους του, θέρμανε τις ψυχές των κατοίκων της περιοχής κι ενθάρρυνε τη συμμετοχή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Θέμης Μωσαϊδης
Θέμης Μωσαϊδης
Μετά την Απελευθέρωση φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και ως δικηγόρος διακόνησε το επάγγελμά του έως τη συνταξιοδότησή του.

Υπήρξε θερμός υποστηριχτής της κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας, την οποία υπερασπιζόταν με πάθος έως το τέλος της ζωής του. Υπήρξε ακόμη λάτρης και γνώστης των αρχαίων συγγραφέων και φιλοσόφων, των οποίων τα έργα μελετούσε με ζήλο και ενδιαφέρον.

Το 1999 συνέγραψε και κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα, εντελώς δωρεάν, δύο αξιόλογα βιβλία του: «Το Κακούρι στα ματωμένα χρόνια 1939 - 1954» 300 σελίδων και «Η πορεία του Ελληνικού Εθνους» 279 σελίδων.

Με τη συμπλήρωση δίμηνου από το θάνατό του, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ, αντί για λουλούδια στην τελευταία κατοικία του και συλλυπούμαι την οικογένειά του.

Νίκος Μανδράκος

* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων μας Ηλία Παύλου και Παρασκευής Μαυροειδάκου, Στύλια και Βασιλικής Βρεττέα, ο Θεόδωρος, η Ρούλα και η Ελένη προσφέρουν 100 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Σοφίας» Πειραιά.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας Ηρακλής Κωνσταντινίδης. Μέλος του ΚΚΕ από το 1936, στην Κατοχή ανέπτυξε σημαντική δράση στο νομό Πέλλας και στον Εμφύλιο εντάχθηκε πολύ νωρίς στο ΔΣΕ. Με το βαθμό του λοχαγού πολιτικού επιτρόπου, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε επανειλημμένα. Τραυματίας, με το τέλος του Εμφύλιου, μεταφέρθηκε στην Πολωνία. Εκεί εργάστηκε συνειδητά στην παραγωγή, ενώ παράλληλα συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

Μενέλαος Μωσαϊδης
Μενέλαος Μωσαϊδης
Επέστρεψε στην πατρίδα το 1979 για να συνεχίσει την αγωνιστική δράση του έως το θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης, και 20 ευρώ στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του Βασιλική, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* **

Φωτ.3

Στη μνήμη του συζύγου μου Χρήστου Ιωσηφίδη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του αδελφού μου Θέμη Μωσαΐδη και του θείου μου Μενέλαου Μωσαΐδη, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης, 25 ευρώ στο ΚΚΕ.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

* * *

Φωτ.

Στις 18 Μάρτη 2004, έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγαπημένου μας αδελφού και θείου Δημήτρη Ραφαηλίδη, ορθοπεδικού γιατρού του ΙΚΑ Πτολεμαΐδας. Γεννήθηκε το 1941 στον Αγιο Χρυστόφορο Κοζάνης από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει την πολύτεκνη οικογένειά του. Το 1949 βρέθηκε στην πόλη Πάντσεβο της Γιουγκοσλαβίας. Το 1955 έφυγε με τους γονείς του για την Τασκένδη. Το 1956 - '60 φοίτησε σε τεχνικο-επαγγελματική σχολή του Τσιρτσίκ, ενώ παράλληλα με το απολυτήριο του δεκατάξιου απέκτησε και την ειδικότητα του επιπλοποιού. Το 1961 φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βορονέζ και πήρε το πτυχίο χειρούργου ορθοπεδικού. Το 1967 παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά, τον Αντρέα και την Ελένη.

Χρήστος Ιωσηφίδης
Χρήστος Ιωσηφίδης
Το 1969 εγκαταστάθηκε στην Τασκένδη και εργάστηκε σε νοσοκομεία της πόλης με την ειδικότητά του.

Υπήρξε δραστήριος επιστήμονας, έγραψε και δημοσίευσε άρθρα στον τοπικό Τύπο και συμμετείχε σε ιατρικά σεμινάρια.

Επαναπατρίστηκε το 1991. Εργάστηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Λάρισας και αργότερα στο ΙΚΑ Πτολεμαΐδας.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, το προσωπικό του ΙΚΑ και πολλοί συγχωριανοί και φίλοι του.

Στη μνήμη του, οι οικογένειες του αδελφού του Βασίλη, του ανιψιού του Παναγιώτη και της ανιψιάς του Μαργαρίτας προσφέρουν 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στις 4 Απρίλη, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Παντελή Κυριακάκου.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 30 ευρώ στην ΚΟΒ Δραπετσώνας.

* * *

Ο Νίκος Παπουτσόγλου, πρόεδρος του Παραρτήματος Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ, πρόσφερε 50 ευρώ στην ΚΟΒ Δραπετσώνας, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.

* * *

Φωτ. 2

Ο πατέρας μου Ιερεμίας Παπαδόπουλος διώχτηκε, φυλακίστηκε, μας άφησε μόνες και ορφανές από μητέρα, γιατί αγωνιζόταν για τα ιδανικά του.

Ο θείος μου Κώστας Παπαδόπουλος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία.

Μαρία Βενετσανοπούλου
Μαρία Βενετσανοπούλου
Η αδελφή μου Αγγέλη «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, αφού πέρασε μια ζωή γεμάτη ταλαιπωρίες, αλλά έμεινε ακλόνητη στα ιδανικά της.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κυριακή Παπαδοπούλου

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ Κωνσταντίνου Σιάτρα και του Γεώργιου Κωστή, επίσης αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο φίλος τους Συμεών Τιρχάς από τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας προσφέρει 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 11 Απρίλη, κλείνουν 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος και αξέχαστος σύζυγος και πατέρας Μιχάλης Ιγνατίδης από τα Σέρβια Κοζάνης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταξουργείου.

Η σύζυγός του Λίζα Ιγνατίδη

Τα παιδιά του Ηρακλής και Θανάσης

* * *

Φωτ. 2

Ο Παναγιώτης Μανιτάρας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, στήριξε τα ιδανικά του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του, για τη δράση του εξορίστηκε για πολλά χρόνια στο Μακρονήσι και τον Αϊ - Στράτη.

Η γυναίκα του Σοφία Μανιτάρα για την αντιστασιακή δράση της εξορίστηκε στη Χίο, στο Τρίκερι και στο Μακρονήσι.

Και οι δύο μαζί πάλεψαν να μεγαλώσουν τα 4 παιδιά τους και συμμετείχαν στους αγώνες του λαϊκού κινήματος.

Στη μνήμη τους προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων Βύρωνα, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στον καθημερινό τους σύντροφο, το «Ριζοσπάστη».

Η κόρη τους Κατίνα Μανιτάρα

* * *

Φωτ.

Πέρασαν πέντε χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» η συντρόφισσά μου Στέλλα Ευθ. Σιάνου, η οποία αγωνίστηκε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ως δημοτική σύμβουλος και μέλος άλλων μαζικών φορέων, για πολλά χρόνια.

Ιερεμίας Παπαδόπουλος
Ιερεμίας Παπαδόπουλος
Στη μνήμη της, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Παρακαλάμου.

Ο σύζυγός της Θύμιος Σιάνος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του Αναστάσιου Γράβαρη και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου.

Η γυναίκα του Ευτυχία Μωρίκη - Γράβαρη

Τα παιδιά του

* * *

Παλαιοί φίλοι και οπαδοί από το Τορόντο Καναδά προσφέρουν στην ΚΕ του ΚΚΕ 300 δολάρια Καναδά.

* * *

Φωτ. 2

Κοντεύουν κιόλας 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αξέχαστος σύντροφός μου Βενετσάνης Βενετσανόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ. Βαρύ το πένθος για τους συγγενείς, τους συντρόφους του, τους ανθρώπους που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του και πολύ περισσότερο για μένα, τη συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα.

Ο Βενετσάνης Βενετσανόπουλος αφιέρωσε τη ζωή του στους λαϊκούς και πατριωτικούς αγώνες. Οπως και όλη η οικογένειά του εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ στον απελευθερωτικό αγώνα και πήρε δραστήρια μέρος στον αγώνα του ΔΣΕ.

Τα μεταπολεμικά χρόνια υπέστη διώξεις, κυνηγήθηκε, εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Δε λύγισε όμως και όταν αφέθηκε ελεύθερος με ψηλά το κεφάλι συνέχισε τη δράση του πλάι στο λαϊκό κίνημα και την εργατική τάξη, ως μέλος του ΚΚΕ.

Ως δικηγόρος υπερασπίστηκε εργαζόμενους, πρωτοστάτησε στη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού. Οι συνάδελφοί του, για την όλη προσφορά και δράση του, τον ανέδειξαν πρόεδρο των Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Κώστας Παπαδόπουλος
Κώστας Παπαδόπουλος
Στάθηκε αταλάντευτος στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και η συνεισφορά του σε δύσκολες στιγμές του Κόμματος, ήταν καθοριστική.

Εως το τέλος της ζωής του έπαιρνε δραστήρια μέρος στο φιλειρηνικό κίνημα, στις εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ και των Μακρονησιωτών και γενικά στο μαζικό κίνημα στη Νέα Ιωνία.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της κουνιάδας μου Μαρίας Βενετσανοπούλου, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία στα δύσκολα χρόνια στάθηκε ο στυλοβάτης της οικογένειας, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Σαφράμπολης.

Δέσποινα Βενετσανοπούλου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Χαράλαμπου Νυφαδόπουλου από την Τραπεζούντα του Πόντου, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 14 Απρίλη 1992, σε ηλικία 88 χρόνων, προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ στην ΚΟΒ Συκεών και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Θεοδοσία Νυφαδοπούλου

Τα ανίψια του Γιώργος και Ρένα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Νίνας Βασιμπόση - Χρονίδου, μέλους του ΚΚΕ, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 6 Γενάρη 2004, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 70 ευρώ.

Νίνα, θα σε θυμούμαστε πάντα.

Οι σύντροφοι και συντρόφισσές σου της ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.


Χαράλαμπος Νυφαδόπουλος
Χαράλαμπος Νυφαδόπουλος

Μιχάλης Ιγνατίδης
Μιχάλης Ιγνατίδης

Ηρακλής Κωνσταντινίδης
Ηρακλής Κωνσταντινίδης

Παναγιώτης Μανιτάρας
Παναγιώτης Μανιτάρας

Χριστόφορος Δαμάνης
Χριστόφορος Δαμάνης

Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Βενετσάνης Βενετσανόπουλος

Τάσος Γράβαρης
Τάσος Γράβαρης

Σοφία Μανιτάρα
Σοφία Μανιτάρα

Μαρία Πετροπούλου
Μαρία Πετροπούλου

Ζήσης Λάμπρου
Ζήσης Λάμπρου

Νίνα Βασιμπόση
Νίνα Βασιμπόση

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ