Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Χτεσινό «Δελτίο Υπερβάσεων»: 16 δισ. δρχ.!

Κανένα σχεδόν δημόσιο έργο δεν εκτελείται στη χώρα μας, χωρίς να σέρνει πίσω του έναν αχαλίνωτο χορό «πανωπροικιών» και υπερβάσεων, που καλείται πάντα να πληρώσει ο λαός. Το χτεσινό, λοιπόν, «Δελτίο υπερβάσεων», συνολικού ύψους 47 εκατ. ευρώ (16 δισ. δρχ.) το ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και περιλαμβάνει τρία έργα, εκ των οποίων τα δύο είναι Ολυμπιακά. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις υπερβάσεις:

  • Υψους 35 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσουν πρόσθετες εργασίες στις σήραγγες της Κακιάς Σκάλας, αλλά και επειδή στην υπάρχουσα εργολαβία «ξεχάστηκαν» να περιληφθούν οι εργασίες στήριξης των πρανών! Οι πρόσθετες αυτές εργασίες δε θα ανατεθούν απευθείας με συμπληρωματική σύμβαση στον ανάδοχο (ΑΚΤΩΡ), αλλά με νέο διαγωνισμό στον οποίο κλήθηκαν να πάρουν μέρος και άλλοι εργολάβοι, ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Υψους 7 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσουν πρόσθετες εργασίες σε δύο αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, καθώς και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Υψους 5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για έργα στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Φαληρικού Ορμου.
Πονοκέφαλος ...«μαθηματικού τύπου»

Σύμφωνα εξάλλου με άλλες δηλώσεις του υπουργού, σε μεγαλύτερο πλέον πονοκέφαλο και προτεραιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ - μεγαλύτερη ακόμη και από την έγκαιρη παράδοση των Ολυμπιακών Εργων - έχει εξελιχτεί η αλλαγή του τρόπου ανάθεσης των δημοσίων έργων. Οπως εξήγησε ο υπουργός, μετά την παρέμβαση της ΕΕ και τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι αναθέσεις με βάση τον περιβόητο «μαθηματικό τύπο» βρίσκονται «στον αέρα», με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκαριστεί δέκα τουλάχιστον διαγωνισμοί μεγάλων έργων ανά την Ελλάδα, με προϋπολογισμό που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ (γύρω στα 500 δισ. δρχ.).

Ανάμεσα στα έργα που έχουν μπλοκαριστεί είναι και μερικά που αφορούν την Εγνατία Οδό, αλλά και τη διαπλάτυνση τμημάτων του φονικού «πετάλου του Μαλιακού».

Οσον αφορά στην εκτέλεση των Ολυμπιακών Εργων, φάνηκε χτες κάποια αλλαγή πλεύσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία μετά την έξαρση της «καθυστερολογίας», χαμηλώνει πλέον τους τόνους, δηλώνοντας ότι τα έργα προχωρούν κανονικά σε όλα τα μέτωπα, ακόμη και εκεί που υπήρχαν καθυστερήσεις, όπως η Μαραθώνια Διαδρομή, η Μαραθώνια Αφετηρία και τα έργα κάλυψης του Κηφισού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ