Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2004
Στις πλάτες των ταξικών δυνάμεων ο γιορτασμός της

Ακριβώς τρεις εβδομάδες έμειναν για την Πρωτομαγιά και η απόφαση την περασμένη βδομάδα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ - να μπουν μπροστά οι ταξικές δυνάμεις και να σηκώσουν το βάρος της οργάνωσης του φετινού γιορτασμού, για να αποκτήσει ταξικά, αγωνιστικά, διεθνιστικά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά - προβάλλει την ανάγκη οι μηχανές των ταξικών δυνάμεων να επιταχύνουν και να δουλέψουν ακόμα πιο απαιτητικά για την επιτυχία της. Ενισχυμένες και από τις δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν και έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της πανεργατικής απεργίας, να δώσουν συνέχεια στον αγώνα και να δοθεί ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα στους εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο ότι η εργατική τάξη θα συνεχίζει να διεκδικεί τα αιτήματά της.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Οπως επισημάνθηκε και στη Γραμματεία, οι ίδιες οι εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Ολα πρέπει να οργανωθούν έτσι που να μην επιτραπεί στις δυνάμεις του συμβιβασμού μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο να προσπαθήσουν και πάλι να μετατρέψουν την πρωτομαγιάτικη απεργία σε μέρα λουλουδιών και εκδρομών.

Μπροστά και μέχρι την Πρωτομαγιά εκκρεμεί η νέα συνάντηση την Πέμπτη 15 Απρίλη της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα κρίνει και την πορεία των κλαδικών. Ηδη όμως από τις συναντήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα αποδεικνύεται ότι ΓΣΕΕ, εργοδότες και κυβέρνηση μαζί θα συνεχίσουν με συναίνεση στην ίδια αντεργατική ρότα των προηγούμενων χρόνων.

Προβάλλουν και διεκδικούν

Γι' αυτό και το διεκδικητικό πλαίσιο που καταθέτει το ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων και κλιμάκωσης του αγώνα για να διεκδικήσουν: 1.100 ευρώ κατώτερο μισθό, 880 ευρώ κατώτερη σύνταξη, 80% επιδότηση των ανέργων, πλήρη σταθερή δουλιά (7ωρο-5ήμερο-35ωρο), δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση, δωρεάν υγεία - παιδεία. Ταυτόχρονα, όμως, το πλαίσιο εμπλουτίστηκε από την ΕΓ και με νέα ζητήματα που μπαίνουν από τις ίδιες τις εξελίξεις και πρέπει να αναδειχτούν στη φετινή Πρωτομαγιά από την εργατική τάξη και να προβληθούν οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

  • Μπροστά στις ευρωεκλογές: Είναι αναγκαίο να αποκαλυφτεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Αλλωστε, είναι πρόσφατες οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην τελευταία σύνοδο στις Βρυξέλλες για παράταση του εργάσιμου βίου και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μείωση του εργατικού κόστους. Αυτήν ακριβώς την αντεργατική πολιτική θα προσπαθήσουν να νομιμοποιήσουν στις εκλογές οι ευρωυποταγμένοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου.
  • Νέα κυβέρνηση: Η αλλαγή κόμματος στη διαχείριση της εξουσίας από το δικομματισμό δε φέρνει καμία πολιτική αλλαγή και καλυτέρευση στην κατάσταση της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις ίδιες αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, κλιμακώνοντας την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ από την άλλη δεν μπορεί και δε θέλει να κάνει αντιπολίτευση συνεχίζοντας στη γραμμή της συναίνεσης και στη λογική της ανταγωνιστικότητας.
  • Κυπριακό: Ηδη την ημέρα της Πρωτομαγιάς θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα του δημοψηφισμάτων στο νησί. Η ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων», που πάει να επιβληθεί στην Κύπρο, είναι ήδη καθαρό ότι δε θα φέρει καμία λύση υπέρ των εργαζομένων και του λαού του νησιού και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να εκφραστεί την Πρωτομαγιά η διεθνιστική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και το λαό της Κύπρου, ενάντια στη διχοτόμηση του νησιού.
  • Τρομοκρατία - δημοκρατικά δικαιώματα: Με πρόφαση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει επιταχυνθεί η εφαρμογή του ευρωτρομονόμου. Η πρόσφατη σύλληψη του Κούρδου αγωνιστή Ταϊλάν ως τρομοκράτη και το πανευρωπαϊκό πογκρόμ διώξεων συναγωνιστών του την ίδια μέρα είναι δείγμα ότι οι μηχανισμοί καταστολής θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, με κύριο στόχο τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Για Πρωτομαγιά με ταξικά χαρακτηριστικά

Προβάλλοντας όλα τα παραπάνω ζητήματα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παίρνει στις πλάτες του το φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς για να αναδείξει τα αγωνιστικά, ταξικά, διεθνιστικά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά της που επιβάλλουν οι καιροί. Για να γίνει καθαρή στους εργαζόμενους η ανάγκη της ταξικής προοπτικής ενάντια σε εργοδότες και μεγάλο κεφάλαιο, που θέλουν εξαθλιωμένη την εργατική τάξη και σε ρήξη με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ), που αποδέχονται αυτές τις πολιτικές και τις στηρίζουν με τις λογικές της συναίνεσης και των κοινωνικών διαλόγων.

Στις μέρες, λοιπόν, που απομένουν για την Πρωτομαγιά όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπαίνουν για τα καλά στη μάχη της προετοιμασίας του φετινού γιορτασμού. Εξορμούν στους χώρους δουλιάς και στις εργατογειτονιές και ενισχύουν τον ταξικό χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς με οργάνωση εκδηλώσεων, συζητήσεων και συγκεντρώσεων. Με αποφάσεις σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών για απεργία και προβολή της από τις ίδιες τις οργανώσεις, με ανακοινώσεις, αφίσες, τρικ και πανό.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ