Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Διαφορές μεταξύ «φίλων»...

ΜΟΣΧΑ.--

Επαφές με την ηγεσία του Κρεμλίνου είχε χτες στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ. Αντικείμενο των συζητήσεων ήταν η πρόσφατη διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που έχει ενοχλήσει τη Ρωσία, αλλά και η γενικότερη φύση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον ντε Χουπ Σέφερ εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη «συγκρατημένη δυσαρέσκεια» της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη διεύρυνση «μηχανική διαδικασία», που «δε διευκολύνει την αντιμετώπιση των σημερινών κινδύνων». «Αυτή η διεύρυνση δεν μπορεί να αποτρέψει ούτε τις επιθέσεις στη Μαδρίτη ούτε μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα στο Αφγανιστάν», σημείωσε ο Πούτιν ολοκληρώνοντας την «κριτική» του.

Παράλληλα, όμως, δεν παρέλειψε να εκφράσει και την «ελπίδα» του για μια πιο λειτουργική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. «Ελπίζουμε ότι η διεύρυνση θα καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και θα είναι ένα εργαλείο για την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας... Γι' αυτό είναι απαραίτητο να αυξήσουμε το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος...

Ο ντε Χουπ Σέφερ από την πλευρά του διακήρυξε ότι προσωπικός στόχος και του ιδίου είναι να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία» των δύο πλευρών. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλα - τρομοκρατία, διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, Αφγανιστάν, Βαλκάνια, Ιράκ - για να πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας», σημείωσε με νόημα ο ντε Χουπ Σέφερ.

Παράλληλα, ο γγ του ΝΑΤΟ προσπάθησε να κατευνάσει τη ρωσική ηγεσία υποβαθμίζοντας την παρουσία ΝΑΤΟικών F-16 στη Λιθουανία, ενώ επίσης αρνήθηκε πως οι νέες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων βάσεων στα εδάφη τους που θα είναι «απειλή για τα συμφέροντα της Ρωσίας».

Νωρίτερα ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος είχε συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ. Οι δύο άντρες υπέγραψαν συμφωνία δημιουργίας μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στο στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Μον του Βελγίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ