Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκλητικές αξιώσεις του ΣΕΒ

Δύο εβδομάδες μετά την πανεργατική πανελλαδική απεργία, στην οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έβαλαν τη σφραγίδα τους, γίνεται αύριο Πέμπτη η τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2004. Η συνάντηση γίνεται στο «φόντο» των προκλητικών προτάσεων του ΣΕΒ, που προβλέπουν οι αυξήσεις στους μισθούς να είναι κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό (3,2%)! Η «γενναιόδωρη» πρόταση του ΣΕΒ προβλέπει τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού από 519 ευρώ που είναι σήμερα στα 537 ευρώ (!) για το 2004.

Ηδη ο ΣΕΒ, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης του κατάλληλου κλίματος, από την προηγούμενη εβδομάδα, κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλο μνημόνιο νέων προκλητικών αξιώσεων, με το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση νέες εργοδοτικές απαλλαγές και φοροαπαλλαγές, παραπέρα ελαστικοποίηση στα ωράρια απασχόλησης, επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», ο ΣΕΒ αξιώνει να μειωθεί το κόστος των υπερωριών, αίτημα που είχε θέσει και στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ. Απαιτεί επίσης να δοθεί στους επιχειρηματίες η δυνατότητα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αυξομείωση δηλαδή του ημερήσιου χρόνου εργασίας, με ατομικές συμβάσεις μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων!

Απαιτεί την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών για τον επαγγελματικό κίνδυνο, τη στράτευση και την αφερεγγυότητα των εργοδοτών. Ειδικά για την κατάργηση της εισφοράς του επαγγελματικού κινδύνου, η προκλητικότητα του ΣΕΒ ξεπερνάει κάθε όριο, καθώς αυτή όχι μόνο είναι ελάχιστη, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό, οι εργοδότες δε θέλουν να συνεισφέρουν στο ελάχιστο για τους χιλιάδες τραυματισμένους εργάτες και επιδιώκουν το κόστος της θεραπείας τους να το αναλαμβάνουν αποκλειστικά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον, ο ΣΕΒ ζητά μείωση του ποσοστού των αναγκαστικών προσλήψεων ατόμων με ειδικές ανάγκες στον ιδιωτικό τομέα από το 8% που είναι σήμερα στο 4%. Να καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης 2 εκκαθαριστικών στους εργαζόμενους των οποίων οι αμοιβές είναι πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις. Πάγιο αίτημα των εργοδοτών, το οποίο τέθηκε για ακόμα μια φορά στον υπουργό Απασχόλησης, είναι η επενεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, κάτι για το οποίο ήδη έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 και η εφαρμογή του αρχίζει εντός του έτους. Απαιτεί την έκπτωση από τη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων των δαπανών για την επαγγελματική κατάρτιση. Τέλος, ζητά την αυτόνομη λειτουργία από τους κοινωνικούς εταίρους του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), καθώς και την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ